Petak, 26 Aprila

Proljeće je krenulo akcijaški

U nedelju 21.03.2021.godine, baš prvog dana proljeća, na Šićeri je realizovana prva ovogodišnja akcija čišćenja i proljetnog spremanja. I ako je po onoj narodnoj da se dan po jutru poznaje, a godina po prvom proljetnom danu, zaključujemo: „Bit će nafake!“
I ovaj puta su akcijaši nadvisili sebe i očekivanje pokretača akcije.
Istina i ovaj puta su i oni neodgovorni koji dovoze smeće i istresaju na meraji i u okolini izletišta, vjerovatno nadvisili sebe u neodgovornosti. Opet je bilo dovezenog šuta i kućnog otpada i onako bezdušno istrešeno samo kako bi prelijepi ambijent doline Duse i Šićere bezočno naružili.
Ne može se u ovom slučaju ne biti precizan. Jedan je neodgovorni domaćin rekonstruisao kupatilo. Kupio je sigurno bolje pločice i sanitarije, a ono što je polupao dovezao je na meraju i istresao tamo gdje ne treba. Drugi je sebi vjerovatno kupio nove kauče ili klub garnituru za dnevni boravak, da mu bude ugodnije i ljepše živjeti. A onda je stare kauče i dvosjed dovezao uz obalu Duse u blizinu pješačkog mosta i sve to istovario, njemu je važno da je njemu lijepo. A vala u neodgovornosti ne zaostaje i neka majka što ima bebu koja se još piški i kaki u pelene. Bebu je uredila, a vreće sa upotrijebljenim pempasima i ostalim sadržajem donijela je na Šićeru, e vala svaka joj čast. Ima ih još, al pomenuti se po tragu koji ostavljaju iza sebe evo ističu.
Po ostalom smeću može se zaključiti da je cio reon Šićere tokom godine veoma posjećen. Možda bi mogli izvoditi neku statistiku posjeta po broju odbačenih doza, plastičnih i staklenih flaša i drugog otpada koji lakomisleni posjetioci ostave iza sebe kao da više nikada neće doći da uživaju u blagodatima prirode. Ipak nećemo se baviti brojanjem i statiskom jer sigurno ima mnogo i onih koji na Šićeru dođu da uživaju ali i iza sebe počiste.
Na žalost ima i pravih vandala. Neki su bezdušno potrgali ukrasne svijećnjake na pješačkom mostu a drugi su polupali kamenu ploču sa ispisom iznad izvora Šićera.
Bit će da je autora ovog teksta u jednom trenutku ponijelo ogorčenje na spram neodgovornih.

Krenuli smo u ovu priču da istaknemo i pohvalimo one druge. One koji su i odgovorni i nesebični i puni ljubavi prema prirodi i i prema Šićeri koja stotinama godina privlači i otvorena srca dočekuje one prave. A pravi su oni koji vole i poštuju, za razliku od onih iz prethodnog dijela teksta.
Vratimo se akciji. Uspjela je baš na prvi dan proljeća. Bit će i godina uspješna, to priželjkujemo i trudit ćemo se da bude tako. Stariji akcijaši su došli ranije i pokosili i pokupili sve što treba na meraji i oko konobe i mosta na Dusi, zatim se malo zabavili i povukli. Ekipa mlađih koja je imala obaveza i na drugim poslovima, došla je kasnije ali se dobro organizovala i temeljito pokupila i sklonila smeće oko izvorišta i u sipražju ispod izvorišta i po običaju poslije dobrog posla moglo se malo i proveseliti.
Ako je suditi po iskazanom entuzijazmu i nesebičnosti svih učesnika, može se prepoznati velika volja i namjera da Šićera i dalje hrani dušu svojih poštovalaca i to če još dugo činiti. Bit će još i akcija i iskoraka na Šićeri, a na građanima je da očuvaju do sada urađeno ali i da dolaze jer Šićera ih očekuje.
Fotoaparati su zabilježili samo dio pozitivne atmosfere sa ove prve proljetne akcije na Šićeri.

Hits: 60