Subota, 20 Aprila

Projekat grupe mladih iz Tarevaca: “Mladi iz Odžaka, Modriče i Tarevaca s ljubavlju prema zavičaju”

Kraj proljeća i početak ljeta mladi iz Tarevaca, Odžaka i Modriče su obilježili implementacijom projekta pod nazivom “Mladi iz Odžaka, Modriče i Tarevaca s ljubavlju prema zavičaju”. Sve aktivnosti su realizovane u maju i junu ove godine.

U okviru projekta su realizovane dvije radionice u Odžaku i Tarevcima kroz koje su apostrofirane poruke i opredjeljenja iz dokumenta Platforma za mir. Zatim su svaka od omladinskih grupa predstavile svoje mjesto i značajne posebnosti. Naravno bila je to prilika da svaka grupa odrecituje ili pročita tekst kojim lijepom riječju, izgovorom ili gestom lijepo prozbori o zavičaju. Da, bilo je lijepo i dirljivo pa je i snimljeno I na taj način ovjekovječeno. Pored toga mladi su prilikom zajedničkog izleta posjetili Sinagogu u Doboju, gdje su bili u prilici upoznati mnoge detalje vjerovanja Judaizma i kulture Jevreja. Posebna zanimljive su informacije o dolasku i životu Jevreja u Bosni i Hercegovini.

Završni događaj ovog izvanredno implementiranog projekta je zajednički izlet mladih u Sarajevo i posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu i druženje mladih na Baščaršiji.
Projekat je osmislila grupa mladih iz Tarevaca uz pomoć Udruženja „4T“ Modriča, a podržan je od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).

Sa prijateljima portala tarevci.info kroz mnoštvo fotografija koje slijede želimo podijeliti radost druženja, mladalačke lepršavosti, neposrednosti i gostoprimstva.

Hits: 383