Četvrtak, 28 Marta

Uspješna akcija čišćenja Klanca

U nedelju 28.03.2021. godine sakupila se mala ekipa, ali odabrana.
Odabrana po kriteriju vlastite samoinicijativnosti i opredjeljenju da daju doprinos da ambijent u kojem se svakodnevno živi i kreće bude uredniji, zdraviji i ljepši.
Sakupili su se ujutro sa mnoštvom alata i naoružani dobrom voljom. Krenuli su sa krčenjem rastinja i čišćenjem kanala i završili sa onim što je najružnije i najteže očistiti.
Sa rastinjem je lako: Sasjecaj ili kako se to u narodu kaže krči, skupljaj na kamaru, odloži u šumu ili već kako nalaže stanje međa.

Sa onim što neodgovorni urade je već teže. Kod aktivista koji to već godinama čiste budi otpor i ljutnju. A tog smeća je najviše. Iako postoje legalne deponije i sve to se može tamo odložiti da bi se sa smećem dalje postupalo u pravcu njegovog uništavanja ili recikliranja, neodgovorni građani redovno prave ružnu sliku tamo gdje ne treba.

Samo mali pogled u nazad. U prošloj godini u okviru velike akcije sklanjanja otpada kroz Tarevce, omladina je sakupila gotovo sav otpad koji je odvežen tamo gdje treba. Tom prilikom najgore je bilo na Klancu gdje se redovno formira nelegalna deponija. Evo nije prošla puna godina ponovo je na Klancu bilo najgore!? Na žalost dovozi se raznorazni otpad, od uginulih životinja i krupnog otpada do dnevnog kućnog otpada. Nije prijatno??? Ali oćišćeno je!!!

Koliko su ljudi neodgovorni potvrđuje i činjenica da je u otpadu pronađen i lični dokumenat jednog građanina. Dakle, on misli da mu za ovu neodgovornost niko ništa neće i ne može učiniti.
Apelujemo na građane da se sve ovo ne čini jer nam svima ugrožava zdravlje i kvari lijepu sliku proplanaka, meraja i potoka koje nam je priroda nesebično darovala. A oni za koje se sazna da ovo rade??? Šta drugo već prijavljivati organima.

Poslije akcije bilo je prelijepo druženje na obližnjem jezeru. Kako akcijaši kažu. Znamo raditi, a evo znamo se i lijepo družiti uz izvrsno pripremljeni grah i osvježenje.
Hvala svim učesnicima i onim koji su radili kao i onima koji su počastili akcijaše.
A za prijatelje portala tarevci.info nekoliko fotografija kao dokaz da je moguće biti odgovoran i u ovo teško-korona vrijeme.

Hits: 47