Subota, 27 Aprila

Foto: Ćetenija | Ćetenijada 2024 | 21. po redu – Nit koja povezuje ljude

Uspješno organizovana dvadeset i prva Tarevačka ćetenijada;
Učestvovalo dvadeset i pet ekipa.

“NIT KOJA POVEZUJE LJUDE”: Ovakvom konstatacijom bi se mogla početi priča o ćeteniji. U drevna vremena ćetenija je bila razlog i motiv da se organizuju djevojačka i momačka sijela. Okupili bi se u dugim zimskim noćima da naprave slatkiš od ukuhanog šećere i uprženog brašna uz mali dodatak iscjeđenog limuna koristeći umješnost ili majstorstvo nastao bi vrlo zanimljiv slatkiš. Pri čemu bi se moglo zaključiti da je sijelo-okupljanje bitan kao I sam slatkiš I li čak I bitnije.
Kao i sa mnogo drugih stvari, uticaj modernog vremena je nekad prestižne detalje iz života gurao u zaborav, što se dogodilo I sa ćetenijom.
Grupa entuzijasta je 2004.godine okupila nekoliko tada već, rijetkih poznavaoca pravljenja ćetenije, i ćeteniju iz porodice iznijela na trg i pokrenula praksu da se konstituišu ekipe i počnu takmičiti u majstorstvu pravljenja ćetenije. A sam događaj je nazvan ĆETENIJADA. U početku je to bio usamljen primjer u Tarevcima, da bi se poslije nekoliko godina ova praksa počela širiti u sredinama u sjeveroistočnoj Bosni a potom i oko Sarajeva da bi evo organizovanje ćetenijada bilo prihvaćeno i u Podrinju.
Udruženje 4T Modriča, je kroz pripreme za organizaciju dvadesete –jubilarne tarevačke ćetenijade uspjelo prikupiti potrebnu dokumentaciju i uz propisanu proceduru uspjelo registrovati ćeteniju na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa u RS a time i na BiH listu. Upravo je 22.02.2023.godine u okviru programa dvadesete tarevačke ćetenijade učesnicima na ćetenijadi a time i široj javnosti saopšteno da je “Ćetenija iz Tarevaca” kao 26 elemenat upisana na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS.
Dvadeset i prva Tarevačka ćetenijada je održana u subotu 26.02.2024.godine, kao i ranijih godina na otvorenom prostoru, na centru u Tarevcima. U takmičenju je učestvovalo 25 ekipa. Bile su to ekipe, kako lokalno organizovane ekipe iz Tarevaca i Modriče tako su pristigle i ekipe iz Orašja, Vukosavlja, Gradačca, Gračanice, Lukavca i Banovića. I pored kiše koja je dijelom ometala organizatore u pripremama a poslije sam tok ćetenijade, možemo reći da je Ćetenijada u Tarevcima i ovaj puta dobila od gostiju najviše ocjene. A slijedom utisaka gostiju i organizatori ne kriju zadovoljstvo što je i pored otežanih vremenskih uslova sve poteklo u skladu sa planom i željama organizatora.
Bilo je tu pjesme, plesa i igre i naravno 25 uspješno napravljenih ćetenija a time isto toliko zadovoljnih ekipa.
I ovaj puta posebno interesovanje pristutnih privukla je ekipa koja je radila maksi ćeteniju od 10 kg. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti veliku spretnost i izuzetnu uhodanost ekipe od 10 znalaca koji su na izvanredan način predstavili način pravljenja ćetenije. Upravljanje sa obručom sačinjenom od ukuhanog šećerea i dovođenje istod do finih tankih niti gotovog slatkiša bio je izuzetan užitak.
I stručni žiri je imao vlo zahtjevan posao da od 25 vrlo uspjelih ćetenija izaberu i ocjene one najuspješnije. Kao I u svakom takmičenju budu proglašena prva mjesta odnosno najuspješnije ćetenije koje su samo za nijansu bile bolje od onih koje ovaj puta nisu ušle među nagrađene.
Voditeljka programa je u nekoliko navrata rekla da su sve ćetnije napravljene na 21. Tarevačkoj ćetenijadi pobjedničke, a predsjednica žirija je izrekla, kako od 25 ćetenije koje su ocjenjivali možda samo dvije nisu bile izvedene da mogu biti na prvop mjesto ali svakako i one bi mogle biti drugo ili treće mjesto, a svih preostali 23 ćetenije su kvalitetom mogle biti proglažene kao prvoplasirane..
Ipak žiri je morao ocjenjivati u nijansama i odlučili su da je:

1. Mjesto zauzela ćetenija koju je uradila ekipa UŽ “Tragom tradicije” iz Gračanice.

2. Mjesto su zauzele ćetenije koje su uradile ekipe:
– UŽ “Žene Orašja” iz Orašja, i
– UŽ “Behar” Babići – Gračanica.

3. Mjesto su zauzele ćetenije koje su uradile ekipe:
– UŽ “Leptir” Pribava-Gračanica i
– Ekipa “A la’ mode” iz Modriče.

Kako smo već rekli organizacijom i ukupnim ugođajem zadovoljni su i gosti ali i organizatori.
I još jedan mali iskorak u daljem njegovanju ove bosanske tradicije je i činjenica da je u okviru programa najavljeno da se ulazi u pripremu dokumentarnog filma o ćeteniji i ćetenijadama koji bi trebao biti završen do sredine ljeta kada bi trebala biti njegova premijera, vjerovatno opet u Tarevcima.

Izbor fotografija koje su sastavni dio ovog teksta je pokušaj organizatora da atmosferu sa ovog događaja približe i onima koji nisu bili u prilici da budu prisutni.

Hits: 60