Subota, 20 Aprila

Projekat grupe mladih iz Tarevaca: “Slikamo zajedno, živimo zajedno”

U vremenu pandemije COVID 19, potreba za povezivanjem mladih iz nacionalno različitih sredina u Posavini naišla je na opšte prihvatanje i podršku. Mladi iz Vojskove, opština Odžak i iz Tolise i Tarevaca, opština Modriča zajedno se druže u projektu, SLIKAMO ZAJEDNO, ŽIVIMO ZAJEDNO.
U proteklih mjesec dana realizovali su tri druženja, (u Vojskovi, Tolisi i Tarevcima) pri čemu su kroz radionice apostrofirane poruke i opredjeljenja iz dokumenta Platforma za mir. Zatim su svaka od omladinskih grupa predstavili svoje mjesto i značajne posebnosti po čemu su navedena mjesta poznata. Kroz tri druženja svi zajedno su posjetili Katoličku crkvu u Vojskovi, Pravoslavnu crkvu u Tolisi i Donju džamiju u Tarevcima.

Zajednički rezultat projekta će biti albumi fotografija koje su sačinili u zajedničkim obilascima i cjelodnevnom boravku u navedenim sredinama.

Završni događaj projekta planiran je za 24.07.2021.godine u Tarevcima kada će biti otvorena izložba najuspješnijih fotografija koje su radili omladinci i omladinke. Isto tako bit će otvorena i izložba umjetničkih slika koje su radili angažovani slikari tokom projekta.
Izložba umjetničkih slika je posvećena obilježavanju 100 godina od početka izgradnje prve osnovne škole u Tarevcima, koja je kroz vrijeme mijenjala svoj izgled i namjenu.
Nekad je bila prestižna područna škola sada prestižno opremljen Omladinski dom Tarevci.

Projekat je osmislila grupa mladih iz Tarevaca uz pomoć Udruženja „4T“ Modriča, a podržan je od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost a provodi ga američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).

Sa prijateljima portala tarevci.info kroz mnoštvo fotografija koje slijede želimo podijeliti radost druženja i gostoprimstva.

Utisci iz Vojskove

Utisci iz Tolise

Utisci iz Tarevaca

Hits: 299