Petak, 26 Aprila

Prigodna akademija pod nazivom „30 GODINA“

U subotu 24.12.2022.godine u Sali Omladinskog doma u Tarevcima održana je prigodna akademija u povodu obilježavanja 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Organizator programa je Udruženje Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji a domaćini su bili Jakeš, Modrički Lug, Tarevci i Modriča. Predstavnici iz navedenih sredina su upravo govorili o teškim danima i početku rata 1992.godine, o nasilju in stradanju ljudi i materijalnih dobara.
Prikazana su i dva kraća video zapisa o porušenoj Modriči i o veoma uspješnoj akciji otkopavanja potpuno prekrivenog mezarja kod Srednje džamije.
Izabrani govornici su prisutne podsjetili na poginule vojnike i civilne žrtve pri čemu su posjetioci mogli pogledati i panoe na kojima su fotografije i osnovni podaci o poginulim borcima i civilnim žrtvama.
Naravno obraćanja ne bi bila kompletna da se nisu dotakla rezultata i visokih dometa pokreta otpora, razvoja ukupne organizovanosti i herojskog doprinosa velikog broja patriota.
Ovaj puta posebno je izdvojena priča o 9 HEROJA odbrambeno oslobodilačkog rata u BiH i dvojici modričkih ZLATNIH LJILJANA.

Obzirom na izuzetnu posjećenost ovog skupa organizatori su u drugom dijelu programa obavili uručenje ovogodišnje Zlatne plakete, koja se svake godine dodjeljuje zaslužnim privrednicima, društvenim organizacijama ili pojedincima za izuzetan doprinos zapošljavanju, unapređenju kvaliteta života povratničkih domaćinstava i doprinos očuvanju dostignutog nivoa povratka,
Ove godine Zlatna plaketa je dodijeljena preduzeću ALMAC d.o.o. iz Modriče čiji je vlasnik i osnivač Efendić Suad.

U završnom dijelu u programu su uzeli učešće i kulturno-umjetnička društva i to na način da je KUD Aktiv IV iz Modriče imao nastup pod nazivom OSTAJTE OVDJE, dok je KUD „Ševko Avdič“ iz Tarevaca nastupio sa izvedbom pod nazivom ZAŠTO VOLIM BOSNU I HERCEGOVINU.

Program je očigledno bio uspješan jer mnogi od prisutni nisu krili zadovoljstvo pa su to i organizatorima na prigodan način kazali.

Fotografije u prilogu su samo dio atmosfere sa ovog prigodnog programa posvećenom obilježavanju 30 godina od početka rata u BiH.

Hits: 267