Petak, 29 Marta

Okrugli sto u Tarevcima: Registracija ćetenije na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Pravljenja ćetenije u dugim zimskim noćima je višestoljetna tradicija u Bosni. Upravo pravljenje ćetenije je bio motiv okupljanja djevojaka i momaka na sijelo u dugim zimskim noćima. Bio je uslov da je temperatura obavezno ispod nule, zatim da imaju oni koji to znaju majstorski izvesti da se od, do određene mjere ukuhanog šećera i uprženog brašna sačini slatkiš koji je prije svega svojom strukturom bio posebno zanimljiv. Majstorstvo je bilo izvući šećer do finih tankih niti kao najljepše kose djevojaka. Znalo se i nanijetiti na kosu neke od djevojaka. Oni koji ne bi bili pozvani na sijelo htjeli su i ukrasti tepsiju u kojoj se u snijegu hladio šećer pa ga je trebalo čuvati. A ako se ne može ukrasti mogao bi se šećer posoliti pa opet nema ćetenije. Bilo je tu mnoštvo i drugih zanimljivosti vezanih za ćeteniju. Od svega najvažnija je priča koja bi uvijek ostala iza takvog sijela. Pričalo bi se kako je uspjela ćetenija ali i kada nije uspjela a bilo je i žalopojke ako bi tepsija sa šećerom bila ukradena.
Sve u svemu prelijep običaj koji je sa dolaskom novog načina života postepeno odlazio u zaborav. Sve rjeđe se pravila ćetenija i sve je manje bilo znalaca koji bi to mogli i znali napraviti.

Da bi se ovaj običaj otrgnuo od zaborava, entuzijasti iz Tarevaca su 2004. godine ćeteniju iznijeli iz kuće, pokrenuli manifestaciju pod nazivom ĆETENIJADA i otvorili proces takmičenja u majstorstvu pravljenja ćetenije.
U međuvremenu, dakle u proteklih 19 godina i u drugim sredinama su pokrenute ćetenijade tako da se sada održavaju u više gradova. Ovu priču kao dio aktivnosti nose mnoga udruženja i kulturno umjetnička društva.

Tarevačka Ćetenijada je izrasla u prepoznatljiv regionalni događaj i evo već je 19 puta bila domaćin mnogim ekipama od Sarajeva, Visokog, Bijeljine, Gradačca, Gračanice, Lukavca, Orašja, Tuzle, Živinica, Odžaka, Vukosavlja i drugih sredina. U februaru 2023.godine bit će održana 20. jubilarna Ćetenijada u Tarevcima. Vjerujemo da će biti izuzetna kako po broju ekipa tako i po ukupnom sadržaju.

Isti oni entuzijasti koji su pokrenuli ovu priču očuvanja ćetenije kroz organizaciju ćetenijada sada su se prihvatili novog zadatka. Pokrenuli su aktivnosti da se ćetenija registruje na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.
Upravo nošeni tom idejom 23.07.2022.godine u Tarevcima je održan Okrugli sto posvećen ovoj tematici.
Prezentatori – izlagači na temu registracije ćetenije na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz različitih aspekata bili su:

  • Profesor dr. Midhat Jašić, profesor na tehnološkom fakultetu u Tuzli,
  • Rusmir Djedović, magistar, uposlenik u Zavodu za kulturnoistorijsko i prirodno naslijeđe Tuzlanskog kantona,
  • Nurija Delić, profesor, književnik i pisac,
  • Sanja Hajdukov, spisateljica i voditelj edukativnog centra Erazmo iz Tuzle,
  • Profesor dr. Omer Hamzić, glavni urednik časopisa za kulturnu istoriju „Gračanički glasnik“
  • I više učesnika pravih poznavalaca pravljenja ćetenije i običaja vezanih za ćeteniju iz Modriče, Lukavca, Gradačca, Gračanice; Brčkog i drugih sredina koje njeguju ovu izuzetnu priču.
  • Uvodničar i moderator okruglog stola bio je Mustafa Mustajbegović, mag.pol. iz Tarevaca.

Sudeći po komentarima učesnika ovo je bio izuzetno zanimljiv skup na kojem su bez obzira na veliko poznavanje ove tematike ipak svi bili u prilici da čuju i nauče i nešto novo.

Glavni zaključak Okruglog stola jeste čvrsto opredjeljenje da ćetenija i običaji vezani uz ćeteniju treba da idu na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Isto tako je konstatovano da će taj put biti složen i zahtjevan ali i da će eminentni učesnici i stručnjaci iz ove oblasti u granicama svojih mogućnosti pružiti potrebnu pomoć kako bi se ove aktivnosti realizovale do dvadesete jubilarne tarevačke Ćetenijade.

U prilogu i nekoliko fotografija sa ovog, za očuvanje ćetenije značajnog, skupa iz Tarevaca.

Hits: 367