Subota, 27 Aprila

Fudbal da, govor mržnje ne

Jučer je u mjestu Tarevci kraj Modriče realizovan projekat „Fudbal da, govor mržnje ne“

Riječ je o projektu koji se implementira kroz Fond solidarnosti PRO-Budućnost projekta, kojim je sanirana šteta na stadionu FK Zadrugara nastala tokom poplava 2014. godine.
Međutim, ono što karakteriše ovaj projekat je odnos između dva tima, FK Zadrugar Tarevci kojeg čine povratnici u Modriču, te FK Omladinac kojeg čine raseljena lica. Ova dva tima zajedno su radila na sanaciji odrona na stadionu Zadrugara, održali su revijalnu utakmicu, a sinoć su svoja iskustva podijelili i sa drugima iz ove zajednice na konferenciji koju su organizovali.
Konferencija je održana u Tarevcima, a predstavnici oba tima su pričali o iskustvima na utakmicama, o lošim događajima, o detaljima koji vrijeđaju druge sportiste kao što su pjesme koje pozivaju na konflikt i zastave sa negativnim natpisima.
Važno je napomenuti da su se dogovorili da će na narednim utakmicama koristiti baner sa nazivom projekta „FUDBAL DA GOVOR MRŽNJE NE“ te tako skrenuti pažnju svima da žele dobru utakmicu i dobar odnos.
Ovo je bilo još jedno pozitivno iskustvo u zajednicama koje zaista vrijedno rade na što boljim odnosima i međusobnom poštovanju. Modriča i Gradačac zaista mogu služiti kao primjer dobrih komšija.

 

Izvor: Facebook Fondacija Mozaik & PRO-Budućnost

Hits: 3