Petak, 10 Maja

Projekat u Belgiji: “SREBRENICA, zaboravljena u tišini”

Dok se nasi Tarevljani vrijedno pripremaju za drugu po redu cetenijadu u Sarajevu i nasa tarevacka dijaspora ne miruje.

Protekli vikend u belgijskom gradu Gent je odrzana manifestacija pod nazivom “SREBRENICA, zaboravljena u tisini”, koju su organizovali nasi Tarevljani, Sanela i Rume, clanovi udruzenja Bosna vzw Gent.
U organizaciji Bosanskoghercegovackog udruzenja Bosna vzw Gent i u saradnji sa mladim novinarom Kasper Goethals en fotografom Johannes De Bruycker, ova cetverodnevna manifestacija je poprimila veliki odjek ne samo u Gent-u, nego i ostalim gradovima Belgije i Holandije.
Prikazivanje filma, “Nicija zemlja”, debata na temu “Srebrenica, zaboravljena u tisini”, kao i izloba na istu temu su privukli paznju vise od 1000 posjetilaca, sto je prema rijecima vlasnika lokacije Zebratsraat, ogroman uspjeh.

Cilj projekta je bio da se Srebrenica nece i ne smije zaboraviti. Zeljeli smo da se o Srebrenici govori u drugacijem kontektstu nego sto je to do sada bio slucaj. Nismo imali namjeru donositi sud o genocidu, ta presuda je davno donesena. Naravno da je bilo govora i o ovim istorijskim cinjenicama, pogotovu za vrijeme debate, ali pitali smo se sta se danas desava  u Srebrenici, 20 godina poslije genocida, sta je sa ovim gradom Srebrenim, da li je moguc  suzivot, koliko se o Srebrenici zna na zapadu i slicno. Sto nas je prije svega odusevilo je posjeta velikog broja studenata, koji su kako sami kazu, negdje kao kroz maglu culi o ratu u BiH, o genocidu u Srebrenici i ostalim dogadjajima devedesetih. U skolama se jako malo govori na ovu  temu, iako mladi smatraju da su ratovi na prostoru zemalja bivse Jugoslavije dio i njihove evropske istorije. Mi se nadamo da smo im kroz ovaj projekat o Srebrenici, bar malo uspjeli pribliziti nasu bosanskohercegovacku stvarnost, kazala nam je Salkic Sanela, ispred organizatora Bosna vzw Gent.

Izlozba “SREBRENICA, zaboravljena u tisini” je djelo mladog fotografa Johannes De Bruycker, koji je prosle godine u maju posjetio Srebrenicu. On je izlozio ukupno sesnaest slika. Svaka slika je propracena tekstovima novinara Kasper Goethals. Izmedju ostalog prikazane su slike i price iz izbjeglickog centra u Jezevcu, o fudbalskom timu Gruber, o porodici Mustafic iz Srebrenice koja je trenutno nastanjeni u Gent-u, prica o memorijalnom centru Potocari, ucescu holandskog bataljona 1995 godine, kao  i mnoge druge price. Sve slike i price su sazete u jedno lijepo izdanje, koje je moguce kupiti preko organizatora. Sav prihod od prodaje materijala ide u svrhe udruzenja “Snaga zene” u Tuzli.
Cetvrtog marta je odrzana debata. Ucesce u debati su uzeli renomirani eksperti kao sto su Frank Westerman i Dion van den Berg.

Vise informacija o ovom projektu  mozete dobiti preko sanelarume@msn.com.
Foto: Maid Malesak.

Hits: 8