Srijeda, 24 Aprila

Foto/Video: Uspješan 5. sajam ruralne privrede i turizma u Tarevcima

Piše: Smail Ibrahimpašić, koordinator za projekte u OPZ Tarevci

Peti sajam ruralne privrede i turizma održan je prema planu utvrđenom u Projektu i Programu, 31 jula, 01 i 02 augusta 2014.godine. Uz Zadrugu, najaktivniji suorganizatori V sajma su bili Nezavisni biro za razvoj Modriča, Udruženje „ 4 T „ Tarevci, Udruženje povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji, udruženje Žene Modriče i Opština Modriča.

Rezulatati V sajma

Uspješnom realizacijom V sajma ruralne privrede i turizma Tarevci 2014.godine smo ostvarili sve postavljene ciljeve.

31 jula smo, uz finasijsku pomoć i pod pokroviteljstvom Nezavisnog biroa za razvoj Modriča, organizovali naučno savjetovanje na temu: Loklani ekonomski razvoj – stanje i kako ga poboljšati: korištenje potencijala regije za razvoj tržišne poljoprivrede.
Imali smo kao uvodničare tri univerzitetska profesora: Adnana Maličeviča sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo i Mila Dardića i Dragana Matarugića sa Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka.

Prvog augusta je bio sajamski dan. Sajam je svečano otvorila Ministrica trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Gospođa Maida Ibrišagić-Hrstić a bili su prisutni brojni gosti iz oba entiteta: pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, Predsjednik Zadružnog saveza BiH Slavko Dobrilović, Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga i brojni drugi visoki gosti.

Održana je smotra kulturno-umjetnuičkih društava uz učešće KUD „Ševko Avdić” Tarevci, 9 KUD-a iz BiH i jedno iz Hrvatske.

Trećeg dana, u subotu, 02 augusta održana su dva vrlo uspješna edukativna sadržaja pod pokroviteljstvom Nezavisnog biroa za razvoj Modriča. Od  9-12 sati izvedena je praktična obuka žena u  spravljanju kompota i džemova od šljive pod nadzorom Ramzije Cvrk, profesorice na Odsjeku za prehrambene tehnologije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Od 11-14 sati održan je Okrugli sto o mogučnostima razvoja seoskog turizma na području Mjesne zajednice Tarevci i Modričke regije. Predavači su bili Prof.Dr, Gospođa Marija Knežević iz Banja Luke i Gospođa Radmila Cvijić iz Doboja.

U okviru Okruglog stola Mustafa Mustajbegović je predstavio program razvoja turizma u Mjesnoj zajednici Tarevci koji smo razradili u okviru izrade Programa ruralnog razvoja Mjesne zajednice Tarevci u periodu 2014-2024 godine.

Smail Ibrahimpašić je predstavio Projekt Trebava – put razvoja koji zadruga priprema zajedno sa Ekonomskim instituom Bijeljuna, i koncept Projekta razvoja agroturističkog centra Modriča.

Hits: 34