Nedjelja, 12 Maja

Osigurane stipendije za 21 studenta iz Modriče i Vukosavlja

Zahvaljujući pomoći Federalnog ministarstva za izbjegle i rasljene osobe za 21. studenta iz Modriče i Vukosavlja osigurane su stipendije. Uz to, Ministarstvo će za ove studente, poslije završenog studija osigurati odrađivanje pripravničkog staža, a sve s ciljem da mladi visoko obrazovani ljudi unesu novu energiju i u naseljima u koja su se vratili, kroz ekonomske projekte, osiguraju održiv povratak.
Za studente prve i druge godine osigurana je stipendija od 600 maraka za jednu akademsku godinu. Za studente treće i četvrte godine taj iznos je za 200 maraka veći. U povratničkim porodicama svaka pomoć u školovanju je dobro došla.

“Ova stipendija će biti jedan vid pomoći meni i mojim roditeljima. Moći ću taj novac da iskoristim ili da stanarinu da platim”, kaže stipendistica Adisa Sulejmen iz Modriče.
Kako bi pospješili održiv povratak u Ministarstvu su, uz stipendije odlučili pomoći i na drugi način.
“Odrađivanje pripravničkog staža kada završe fakultete, podsticaj poljoprivredi i privredi i pokušaj zadržavanja mladje populacije na ovim prostorima”, ističe Adil Osmanović, ministar za izbjegle i rasljene osobe FbiH.
Ovi mladi, uprkos primamljivim ponudama iz inozemstva, najradije bi svoja znanja iskoristili kako bi pomogli tamo gdje su  se vratili.
“Trenutno je potpisan taj ugovor da ti medicinari idu raditi u Njemačku, ali ja bih baš ostala ovdje u Tarevcima i ne bih se selila odavde”, tvrdi Anela Sulejmanović.
I ovaj primjer pokazuje kako se i u vrijeme krize s malo novca, usmjerenog na pravi način, na terenu može mnogo učiniti.

federalna.ba/Muhamed Čabrić 

Hits: 4