Petak, 10 Maja

Izvještaj komisije Rodni kraj – April 2013

Komisija je proteklih dana u sastavu Nerfid Džananović – predsjednik, Amra Jazvić – Odžak, Elko Ogrić – Jakeš, Azra Efendić – Modriča i Safet Terzić – Modrički Lug opravdano odsutan je bio Admir Topčagić – Tarevci, zasjedala u prostorijama radio “Preporod”-a. Na osnovu dvomjesečnog iznosa od 1650 za podjelu te troškove komisije od € 30 što ukupno iznosi € 1.680, komisija donosi izvještaj o raspoređenim sredstvima:

 

 

  • Karabegović Adila – iz Modričkog Luga 1944. Godište. Živi sama bez ikakvih primanja. Za život zarađuje što čisti džamiju, od vitara ili od pomoći mještana i džematlija. Pored toga narušenog je i zdravlja te mora da uzima lijekove. Pomoć joj je prijeko neophodna. Odobrena pomoć u iznosu od € 150. 100 za kupovinu hrane, a 50 za lijekove.

 

1

 

  • Rizvić Sadmira iz Modričkog Luga 1970. Godište. Sadmira je samohrana majka dvoje djece koju školuje, a da ni sama ne zna kako. Imala je nesreću, pala je s bicikla od koje joj je napukla lubanja, te ima velike posljedice. Za život zarađuje tako što sakuplja staro željezo i sekundarne sirovine. Odobrena pomoć u iznosu od € 150 za kupovinu hrane.

 

2

 

  • Kumbarić Elma iz Jakeša 8 godina. Djevojčica koja je teški srčani bolesnik. Često odlazi na preglede u Banja Luku i Tuzlu. Bolest se brzo širi i toliko je teška da su doktori rekli ako ovako nastavi da mora na operaciju u Italiju. Zbog učestalih odlazaka na preglede i vađenje skupocjenih nalaza Elmi je odobrena pomoć u iznosu od € 200.

 

3

 

  • Šabić Muzafer (Bator) iz Jakeša 1959. Godište. Muzafer je srčani bolesnik koji je imao 2 infarkta, a ima i ugrađen pismejker. Uz tešku bolest srca obolio je i od hepatitisa b. Živi sam sa suprugom bez drugih članova porodice. Potrebna su mu svakodnevno sredstva za kupovinu lijekova i za kontrolne preglede kod specijalista gdje mora da plaća participaciju pri pregledu. Odobreni iznos za pomoć je € 100.

 

4

 

  • Mešić Džemila iz Tarevaca je starija žena koja je preživjela moždani udar i sada je u lošem stanju. Živi s mužem koji je također narušenog zdravstvenog stanja. Žive sami bez ikakvih primanja. Odobreni iznos za pomoć je € 150 od ovog iznosa € 50 je iskorišteno za kupovinu neohodnih namirnica za život.

 

5

 

  • Gušić Elvir iz Modriče 1966. Godište. Elvir je teški psihički bolesnik koji se veoma malo kreće. U kući stalno boravi jer ne može da se kreće zbog psihičke iscrpljenosti. Živi bez ikakvih primanja kao i njegov brat koji je također bez ikakavih primanja s njima živi i majka kojoj je zdravstveno stanje jako narušeno. Od penzije koju Elvirova majka prima mogu da kupe samo lijekove jer je penzija jako mala. Odobrena pomoć u iznosu od € 100 za kupovinu hrane i ostalih potrepština.

 

6

 

  • Smaić Šefik – BEKO iz Modriče 1959. Godište. Šefik je zbog svoje bolesti postao prikovan za invalidska kolica. On ima ispupčenje na kičmi od čega i jeste u invalidskim kolicima, kao takav je nesposoban za rad. Narušen je zdravlja i živi sam s ženom. Od primanja primaju 120KM od Šefikove invalidnine koja stiže iz Banja Luke i neredovna je. Uslovi života su im jako teški. Odobrena pomoć u iznosu od € 100 je za plaćanje zaostalih računa, te za kupovinu lijekova i kućnih potrepština.

 

7

 

  • Ferhatović Jasmin iz Modriče. Jasmin je otac četvoro djece kome je žena umrla i ostala mu je beba od 4 mjeseca, a žena mu je umrla u 29-oj godini života. Brigu o djeci preuzela je nena koja je stara 68 godina. Svi žive bez ikakvih primanja nešto malo pomoći za djecu i bebu dobijaju od Centra za socijalnu skrb te im pomažu komšije i prijatelji koliko ko može. Odobreni iznos za pomoć je € 150 za kupovinu neophodnih potrepština za ukućane.

 

8

 

  • Malić Ibro iz Odžaka. Ibro ima ženu i 2 djece oboje nezaposleni. Žive u jako teškoj situaciji te im je odobrena pomoć u iznosu od € 250 za plaćanje računa (struja i voda) te kupovine neophodnih potrepština.

 

9

 

  • Rasema Ċusto iz Odzaka. Opet u bolnici,srce,upala pluca a s noge ne znaju sta je… odstranju dio po dio a nemaju pojma sta je u pitanju…Sve kosta,krenuvsi od infuzije pa nadalje.Place,grli,ljubi… Kaze da prenesem pozdrave svima i da se jos jednom puno zahvalim i pozelim svima puno zdravlja. Pomoc u iznosu od € 50.

 

10

 

  • Suada Kumbaric iz Odzaka. Otpustena iz bolnice,ide na kemoterapije u Tuzlu, ugradjen kateter…nista ne zna sta,kako i dokle…zna samo da sve kosta pa cak i taj sam odlazak do Tuzle. Place, place i moli me da vas pozdravim i pozelim sve najbolje a prvenstveno dobro zdravlje. Pomoc u iznosu od € 50.

 

11

 

  • Edo Podgorić iz Odžaka. Edo je jako bolestan i svakim danom situacija mu se sve više pogoršava. Odobrena pomoć je € 50, još da napomenemo da je Edo već bio pomagan u jednoj od akcija ali situacija koju Edo proživljava svaki dan pokazala je da i ovog puta treba pomoći unesrećenoj osobi.

 

12

 

  • Marko Grgić iz Odžaka. Potrebna pomoć za liječenje (karcinom). Nema nikakvih primanja, a za pokušaj ozdravljenja od karcinoma odlazi na hemoterapije. Odobrena pomoć je € 150. Marko je isto bio pomagan u jednoj od akcija koje je organizovalo humanitarno udruženje „RODNI KRAJ“. Situacija koju Marko proživljava nije na zavidnom nivou tako da smo i ovaj put pomogli Marku.

 

13

 


 

Da, baš Vi, poštovani, zar ja kao jedan sićušni djelić ove velike mašine treba nešto da kažem. Zar je potrebo išta reći, mišljenja sam da je dovoljno reći humanitarno udruženje „RODNI KRAJ“ udruženje koje je sačinjeno od članova s jako velikim srcem. Da, imam potrebu da kažem, VELIKO VAM HVALA POŠTOVANI.

 

Predsjednik komisije

Nerfid Džananović

Hits: 8