Subota, 18 Maja

TADICIONALNI PROIZVODI (iz Tarevaca) NA SAJMU PODUZETNIŠTVA U GRAČANICI

U Gračanici je od 16. Do 19. maja održan Međunarodni sajam poduzetništva i obrta, pod nazivom GRAPOS-EXPO GRAČANICA. Generalni pokrovitelji  sajma  su Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta, Vlada Tuzlanskog kantona i Opština Gračanica. Riječ je o Sajmu koji iz godine u godinu sve više napreduje i dobija formu uglednog i prestižnog sajma u regiji.  Zanimljivo je istaći da je sajam veoma posjećen kako od strane privrednika i ljudi iz svijeta poduzetništva  isti  je  veoma  interesantan i građanima koji su to potvrdili svojim dolaskom u velikom broju.

 

U okviru projekta „Razvoj tipičnih proizvoda u Sjeveroistočnoj Bosne  i  Hercegovine i Zlatiborskom okrugu u Srbiji“ koje na ovim prostorima realizuje Nezavisni biro za razvoj Modriča  na pomenutom sajmu  na  jednom  mjestu  zajedno su se pojavili  tipični proizvodi četiri asocijacije: Sekcije žena koje djeluju u okviru BOSPER Tuzla,  Eko – PLOD iz srebrenika, ZZ Tarevci i Sekcija proizvođača poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda Tarevci koja djeluje u okviru Udruženja „4T“ Modriča.

 

Zaista je lijepo i prestižno vidjeti  na Sajmu  izvrsno pakovane i  izložene proizvode lokalnih proizvođača. Tako je ovom prilikom bila zapažena Tarevačka rakija, Suha šljiva, Domaći pekmez od jabuka (kiseli i slatki), Domaći pekmez od kruške takiše, Domaće sirće od divljih jabuka i suveniri sa lokalnim motivima.  I ovom prilikom je samo potvrđeno da ono što je prije par godina bilo nezamislivo pomalo postaje stvarnost. Lokalni proizvodi prizvedeni u domaćoj radinosti i na tradicionalni način polako pronalaze svoj put do kupaca kako aktuelnih tako i budućih.  Ovu priču fotografije samo upotpunjuju.

 

Hits: 4