Nedjelja, 19 Maja

MINISTAR PROSVJETE I KULTURE ANTON KASIPOVIĆ U RADNOJ POSJETI OPŠTINI MODRIČA

Ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, 17. aprila 2012. godine boravio je u radnoj posjeti opštini Modriča i održao sastanak sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o stanju obrazovanja na području opštine Modriča, projektima koji su u toku i projektima za naredni period. Ovom prilikom ministar Kasipović je upoznao načelnika da je Vlada Republike Srpske na sjednici Savjeta za razvoj donijela odluku kojom je opštini Modriča odobreno dodatnih 250.000 KM za završetak radova na  izgradnji i opremanju petorazredne osnovne škole u mjesnoj zajednici Modriča V. Ministar se zahvalio načelniku na dobroj višegodišnjoj saradnji i na pomoći i podršci koju opština pruža  osnovnom i srednjem obrazovanju na području opštine.

U izjavi za medije načelnik Krekić je rekao: „Naravno da me ova vijest jako obradovala kad je upitanju škola u naselje MZ Modriča V. Sve su prilike da dobar dio te škole uskoro završimo odnosno da u  ovoj školskoj godini  ako sve bude kako smo planirali možda  prva djeca uđu u tu školu. Možda sa sredstvima koja se ove godine planiraju  upotrijebiti neće  se sve uspjeti završiti ali u svakom slučaju ćemo biti jako odlučni da započnemo ovaj posao. Razgovarali smo i o maloj petorazrednoj Osnovnoj školi  u Riječanima koja je  u dotrajalom stanju i pa skoro u ruševnom“.

SASTANAK MINISTRA I NAČELNIKA SA DIREKTORIMA FABRIKA OBUĆE I DIREKTORIMA SREDNjIH ŠKOLA

Nakon sastanka u kabinetu načelnika, ministar i načelnik su prisustvovali sastanku koji  je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture vezano za upisnu politiku u srednje škole u školskoj 2012/2013 godini. Akcenat je stavljen na potrebu uvođenja obućarske struke u srednje škole. Sastanku su prisustvovali predstavnici fabrika obuće „Bema“ Banja Luka, Fabrika obuće „Sanino“Derventa, Fabrika obuće „Alfa“ Modriča i Fabrika „Standard“ Prnjavor; direktori srednjih škola u kojima rade ova preduzeća : Škola učenika u privredi Banja Luka, , Stručna škola za radnička zanimanja Derventa, Gimnazija sa tehničkim školama Derventa, , SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, Poljoprivredno – prehrambena škola Prijedor,  Mješovita srednja škola Prnjavor, te predstavnici Privredne komore RS i Republičke agencije za mala i srednja preduzeća.

Današnjem sastanku u Modriči predhodilo je više sastanaka  i pregovora između Ministarstva prosvjete i kulture, predstavnika lokalnih vlasti , direktora škola i vlasnika firmi u opštinama koje imaju zastupljenu obućarsku industriju. Na kraju sastanka Ministar je predložio da se u srednje škole uvedu odjeljenja obućarske struke i to u : Modriči 1 odjeljenje, Banja Luka 2, Prijedor 1, Derventa 1 i u Prnjavoru 1 odjeljenje obućarske struke i 1 odjeljenje drvno prerađivačke struke.

U izjavi za medije ministar Kasipović je rekao: „Ovo je nastavak naših  međusobnih pregovora i konsultacija koje već duže vrijeme vodimo vezano za upisnu politiku srednjih škola u narednoj školskoj godini. Ovog puta poseban akcenat je stavljen na potrebe obućarske  industrije, i evo mislim da smo nakon tri naša viđenja i posjete nekim firmama u ovoj oblasti postigli dogovor da u opštinama u kojima imamo dominantnu obućarsku industriju imamo i obućare u narednoj školskoj godini. To znači da ćemno sa velikom pažnjom pratiti i situaciju u školama i da ćemo pokušati da svako pitanje pojedinačno riješimo ali da možda ovo što već imamo kao iskustvo u obućarskoj industriji uskoro bude stvarnost i u nekim drugim oblastima.
Kakva je prespektiva obućarske industrije?
Ono što ja vidim, informišući se i od vlasnika firmi i onih koji rade u ovoj oblasti i u nekim evropskim i svjetskim kretanjima moguće je da u narednim godinama bude još više posla u obućarskoj industriji, i taj izazov u obrazovanju moramo dočekati potpuno pripremljeni“.

U okviru posjete opštini Modriča ministar Kasipović je obišao firmu „Alfa“ vlasnika Ilije Jevtića.

izvor:modrica.ba

Hits: 2