Ponedjeljak, 13 Maja

Dobar primjer borbe za status povratnika: Enes Suljkanović i Obren Petrović u posjeti TK

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović i načelnik opštine Doboj Obren Petrović dana 02.04.2012. su posjetili premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.

 

Enes Suljkanović i Obren Petrović u posjeti TKPotpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović i načelnik opštine Doboj Obren Petrović dana 02.04.2012. su  posjetili premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića. Na sastanku je prisustvovao i Sead Hasić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tema razgovora bila je zajednička saradnja opštine Doboj i Tuzlanskog kantona u brojnim segmentima života, a posebno u zajedničkim projektima za povratničku populaciju, prihvatu hitnih slučajeva u bolnice kao i regulisanje statusa povratnika. Načelnik opštine Doboj i premijer TK su se dogovorili da će realizovati određene projekte koji će pomoći brojnim povratničkim mjestima na području opštine Doboj. Između ostalog razgovarano je da se u narednom periodu pokrenu zajedničke aktivnosti oko izgradnje mosta u Suhom polju.

 

 

 

Takođe je dogovoreno da se hitni slučajevi kod saobraćajnih nesreća u pograničnim dijelovima, koji su bliži Doboju ili Tuzli, prihvate u bolnicama bez obzira kojem entitetu pripadaju. Opština Doboj je takvu saradnju već pokrenula sa Zeničko-dobojskim kantonom.

 

Na inicijativu potpredsjednika Republike Srpske Enesa Suljkanovića Tuzlanski kanton će dopuniti sve zakonske odredbe kojim će se omogućiti povratnicima u Republiku Srpsku da zadrže sva prava u Tuzlanskom kantonu kao da se i nisu prijavili u RS. Tuzlanski kanton je već primjenio ove propise, ali su određene samo neke medicinske ustanove na području TK u slučaju zdravstvene zaštite, te je to stvarao problem povratnicima u Doboj i Modriču.

 

SULJKANOVIĆ: Još jednom smo pokazali da jedino razgovorima možemo rješiti brojne probleme običnog stanovnika BiH. Ogromna želja za poboljšanjem životnih uslova svih stanovnika svoje opštine, koji ima načelnik opštine Doboj i spremnost za saradnju premijera Tuzlanskog kantona dalo je konkretne dogovore i koji će riješiti određene probleme sa kojima se suočavaju stanovnici na linijama spajanja Republike Srpske i FBiH. Ovo bi trebalo da posluži kao primjer svima u BiH kako se brojni problemi mogu riješiti samo razgovorom i spremnošću za zajedničku saradnju.

Hits: 4