Subota, 27 Aprila

Izrada Monografije – Uručeni prvi novčani prilozi i fotografije

Poštovaocima portala Tarevci.info poznato je da smo pokrenuli ovu aktivnost i da je povjeren zadatak  stručnom timu iz Tuzle te da se očekuje i doprinos nas Tarevljana i drugih prijatelja i poštovaoca istoriografije i pisane riječi.

U prethodnom prilogu na ovu temu obratili smo se ljudima koji imaju pozitivan stav o ovoj aktivnosti i tom prilikom zatražili pomoć i podršku koja se ogleda u dva segmenta:

  • Pomoć dobrovoljnim novčanim prilogom za podmirenje troškova izrade Monografije i
  • Pomoć zabilješkom, dobrom pričom, važnim podatkom ili dostavom starih fotografija kojima ćemo sačiniti bazu građe i sve to iskoristiti u svrhu poboljšanja kvaliteta monografije.

Evo prošlo je mjesec dana od naše objave na portalu Tarevci.info i evo imamo pozitivan pomak pa ćemo ukratko pokazati o čemu se radi.

Materijalna podrška:

  • Udruženje 4T Modrića-Tarevci je prvo izdvojilo dio sredstava za troškove izrade Monografije,
  • Beganović Denis je dostavio svoj prilog i nekoliko fotografija,
  • Salkić Smajl prilog u novcu i takođe par fotografija.

Pozivamo one koji se žele i mogu identifikovati sa ovom aktivnošću da budu donatori u ovom projektu, jer bez zajedničkog doprinosa ova aktivnost će mnogo duže trajati.

Drugi vidovi podrške za izradu Monografije:
Akademik, profesor, Muhamed Šestanović, koji je bio redovni član Akademije Kulin Ban u Sarajevu (rođeni tarevljanin, nekadašnji učitelj iz Tarevaca), je Uređivačkom odboru dao obećanje da će biti jedan od recenzenata i promotora Monografije. Nažalost Akademik Šestanović je, poslije iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, 17.05.2022.godine preminuo u Sarajevu.
Ova priča je sigurno dirljiva jer je uvaženi akademik, bojeći se za dalji tok njegovog zdravstvenog stanja, samo dan prije smrti, dakle 16.05.2022.god. na adresu u Tarevcima, poslao pismo sa svojim sugestijama u vezi sa monografijom i nekoliko fotografija.
U pismo je iskazao strah da možda neće moći ispoštovati obećano i skrenuo nam pažnju da svakako nađemo načina da istražimo arhiv Historijskog muzeja u Zenici u kojem je zabilježeno mnogo toga pa i podatak da je na daleko poznati Hafiz Muminović iz Tarevaca koristio se sa čak 17 jezika. Svakako ovo će biti jedan od mnogih zadataka kreativnog tima da to istraži.
Akademik nam je poslao i nekoliko zanimljivih fotografija koje će svakako iskoristiti u ovom važnom projektu:

Učitelj Muhamed Šestanović sa svojim učenicima, školska godina 1962/63:Učitelj Muhamed Šestanović sa svojim učenicima, školska godina 1962/63.Učitelj Muhamed Šestanović sa svojim učenicima, školska godina 1962/63

Odbojkaški klub Zadrugar iz Tarevaca na terenu pored zadružnog doma Tarevci 1962.godineOdbojkaški klub Zadrugar iz Tarevaca na terenu pored zadružnog doma Tarevci 1962.godine.Odbojkaški klub Zadrugar iz Tarevaca na terenu pored zadružnog doma Tarevci 1962.godine.

Uspješna godina KUD-a Ševko Avdić Tarevci 1979.godine, objavljeno u Glasu komunaUspješna godina KUD-a Ševko Avdić Tarevci 1979.godine, objavljeno u Glasu komuna.Uspješna godina KUD-a Ševko Avdić Tarevci 1979.godine, objavljeno u Glasu komuna.

Fotografija iz 1945.godine.
Na fotografiji Beganović, rođena Kabaklić Najma, sa snahom Alijom i unukom Vezirom i Džaferom. Najma je rođena u Užicu. Sedamdesetih godina devetnaestog vijeka muslimansko stanovništvo je protjerano i raseljeno iz Užica. Porodica Kabaklić protjerana iz Užica nastanila se u Orašju, 1868.god. Najma je u Orašje dovedena kao beba. Poslije se udala za Džafera Beganovića iz Tarevaca. Živjela i i umrla u Tarevcima. Rodila je pet kćeri i dva sina. Čitaoci će se sjetiti jednog od njenih sinova, Salke Beganovića, nekadašnjeg mutevelije u Gornjoj džamiji u Tarevcima. Dakle na slici je njegova – Salkina majka Najma, Salkina žena Alija i Salkina djeca Vezira i Džafer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Šićeri, za Jurjevo 1975.godineNa Šićeri, za Jurjevo 1975. godine.
Na Šićeri, za Jurjevo 1975 .godine

Zimsko sijelo – druženje kod Jase i Dalje Hadžić 1976.godineZimsko sijelo – druženje kod Jase i Dalje Hadžić 1976.godine
Zimsko sijelo – druženje kod Jase i Dalje Hadžić 1976.godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • INSTRUKCIJE ZA UPLATU NOVČANIH SREDSTAVA
    Potrebno je prikupiti sredstva u iznosu od 5500,00KM koja su potrebna kao trošak za realizaciju istraživačkog dijela. Projekat možete podržati uplatom sredstava na jedan od sljedećih načina:

    • Žiro račun
      Udruženje 4T Tarevci-Modriča:
      Broj žiro računa: 1610000124650055
    • Putem usluge PAYPAL (Instrukcije za uplate putem Paypal-a možete dobiti upitom na E-mail adresu tarevci.info@gmail.com)
    • Lično

Hits: 729