Petak, 21 Juna

modrica.info / Serijal emisija „Modriča za sve ljude dobre volje“: Život Bošnjaka u Modriči

Ovim putem prenosimo vam Facebook objavu portala modrica.info u kojoj je prikazana interesantna emisija “Život Bošnjaka u Modriči” (Serijal emisija „Modriča za sve ljude dobre volje“) u produkciji portala modrica.info:

Život Bošnjaka u Modriči

Serijal emisija „Modriča za sve ljude dobre volje“
Treća emisija: Život Bošnjaka u Modriči
(ili Projekti za bolju i sigurniju budućnost).

Na području opštine Modriča po popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo je 7.632 Bošnjaka, što je činilo 27,7% ukupnog broja stanovnika. Prema popisu iz 2013. godine Bošnjaci čine 12,1% stanovništva i žive uglavnom na području grada – 1.836 i u Mjesnoj zajednici Tarevci 1.243. Međutim, riječ je o podacima od prije osam godina u kojima su mnogi Bošnjaci, kao i ostali njihovi sugrađani drugih nacionalnosti napustili ove prostore u potrazi za poslom, većom zaradom i boljim uslovima za život.
Mještani Tarevaca mogu da se pohvale i nizom tradicionalnih manifestacija kao što su: Ljeto u Terevcima, Sajam rualnog stvaralaštva i Ćetenijada. U godini pandemije njihov kontinuitet nije prkinut. Sve su održane, ali u skromnijem formatu i uz poštovaje epidemioloških mjera. Za mještane Tarevca to je bio samo još jedan izazov pred kojim nisu posustali, nego su samo ponovo pokazali svoju dobru organizovanost i istrajnost. Vjerujemo da će tako biti i u buduće.
————————————————
Autor: Sanja Samardžić Marjanović
Kamera i snimanje iz vazduha: Saša Katanić
Montaža: Dejan Huravik
Muzika: Tihomir Mišić
Kamera, režija i produkcija: Zlatko Huravik
Modričainfo produkcija, avgust 2021.
—————————–
PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).
„Izradu ove publikacije/videa/filma podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ove publikacije/videa/filma ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.“

Posted by Modričainfo on Petak, 1. oktobar 2021.

Hits: 626