Četvrtak, 28 Marta

Smajl Salkić – Heka: Jubilarnih 20 godina od obnavljanja rada FK Zadrugar Tarevci

Na naše veliko zadovoljstvo, prije nekoliko dana obratio nam se legendarni tarevački fudbaler Smajl Salkić – HEKA sa molbom da na našem portalu objavimo njegov tekst i fotografije povodom 20-godišnjeg jubileja od obnavljanja rada FK Zadrugar Tarevci.

U nastavku pročitajte njegov tekst.

JUBILEJ 13.05.2001- 13.05.2021.

Moramo se podsjetiti na ovaj dan (13.05.2001), jer je značajan u životu i postojanju našeg voljenog Zadrugara. Naime, tog dana je održan prvi trening ekipe sastavljene od djece povratnika, a koji su se nalazili u Gradačcu.

Djecu je trebalo voziti u Tarevce, počelo je sa desetak dječaka, rođenih 1988. do 1991. godine. Obzirom da je naše igralište bilo u katastrofalnom stanju i za nas nedostupno, mi smo bili uporni i pronašli sebi mjesto za treninge. To je bila jedna livada na koju smo postavili golove i moglo je početi. Ta livada se nalazi na našoj SARAJLIĆKI.

Iz dana u dan, kako se povećavao broj, uključivalo se sve više naše djece tako da nas je bilo svakim danom sve više. Poslije nekoliko treninga zamolili smo mog prijatelja Amira Durgutovića da odigramo utakmicu protiv gradačačke “Zvijezde”. Naša neuigranost, a prva utakmica i poraz 7:1. Treba pomenuti, da su nakon tada igrane utakmice protiv “Hajduka” Orašje, pa u Mionici, zatim protiv ekipe “Jedinstvo” Odžak, kao i nezaboravno gostovanje u Banovićima, kada su počele i pobjede.
Izdvojio bih i jedan važan detalj, a to je da su naša djeca primljena u Dansku školu fudbala, gdje smo mogli mnogo naučiti o modernom poimanju fudbala. To nam je omogućio naš Eso-Tunti iz Bosanskog Šamca.

Pored roditelja djece, koji su pomagali oko organizacije ovog projekta, pored mene je stalno bio Sulejmen Nahdet-Salkica koji se od prvog dana angažovao na svim poslovima oko ekipe. Ovdje moram pomenuti i dva dobra čovjeka, koji su angažovali svoja dva kombija za prevoz naše djece, a to su Tursić Mevko i Sarvan Mustafa-Gašo. Još moramo napomenuti da je istovremeno uz treninge djece kao podrška djeci, nastupali veterani, bivši igrači Zadrugara, a sve s ciljem na lakše privikavanje i povratak svojim kućama i da se omasovi sport u Tarevcima.

Treba još reći, da se ne zaboravi, da je većina ove naše djece igrala za prvu ekipu, a igraju i danas, i to nam pričinjava zadovoljstvo i saznanje da je vrijedilo angažmana i truda.

Podsjećajući se na proteklih 20 godina, ni jednog momenta ne smijemo zaboraviti bogatu historiju našeg voljenog i jedinog FK “ZADRUGAR”, na njegov nastanak i period 1947/48- do 1991/92.

SPORTSKI POZDRAV ZA SVE FANOVE I SVE KOJI VOLE NAŠ ZADRUGAR.


S poštovanjem,

vaš SMAJL SALKIĆ – HEKA

Ovim putem želimo da se zahvalimo Heki na njegovom tekstu i fotografijama, sa kojima je dao veliki doprinos u kreiranju sadržaja naše web stranice koja svakako predstavlja zbirku i seharu raznih događaja proteklih 20-ak godina.

Hits: 135