Četvrtak, 25 Aprila

Foto: Ćetenija | Ćetenijada 2020 | 17. po redu

U subotu 22.02.2020. god. u Tarevcima (Opština Modriča) organizovana je sedamnaesta Tarevačka Ćetenijada. Ovaj puta, bio je to po mnogo čemu, spektakularan događaj.
I ova ćetenijada bila je posvećena očuvanju duge tradicije i običaja pravljenja bosanskog slatkiša ćetenije. Običaj koji je godinama bio razlog i motiv za okupljanja djevojaka i momaka na zimskim sijelima.

Ćetenijada je koncipirana tako da se istovremeno pravi više ćetenija: Onoliko koliko se ekipa prijavi. A ove godine prijavilo se ukupno 36 ekipa i to iz Gradačca, Odžaka, Gračanice, Orašja, Bijeljine, Vukosavlja, Lukavca, Živinica, Brčkog, Tuzle, Visokog, Mostara, Prijedora i naravno, Modriče i okruženja. Nažalost, neke ekipe su se u zadnji trenutak pokolebale. Nekima su iskrsli problemi u zadnji momenat a neke je pokolebala udaljenost ili zahlađenje vremena. Srećom radi se samo o par ekipa koje nisu došle. Odvažni kojih je najveći broj znaju, i spremni su na to da se ćetenija pravi u hladnom vremenu te se nisu pokolebali.
Organizatori ovog lijepog zimskog događaja se zahvaljuju svima na odzivu i učešću u zabavi a posebno ekipama za dobro urađene ćetenije:
– UG “IZVOR” Škahovica – Gračanica;
– KUD “Osman Rešidović” Brka – Brčko;
– Etno soba “Puračićka sehara”, Puračić-Lukavac;
– Udruženje “Žene Orašja”, Orašje;
– UŽ “LEPTIR” Pribava-Gračanica;
– “ČARŠIJA” Modriča;
– HANUME – Odžak;
– UŽ “Veliko srce” Modriča;
– OKC “BOSNIA ART” UŽ Stjepan Polje-Gračanica;
– “LUŽARKE” Modrički Lug – Vukosavlje;
– UŽ “ZMAJICE” Gradačac;
– UG “BEHAR” Škahovica-Gračanica;
– Centar “ERAZMO” Tuzla;
– Al’a mod – Modriča;
– UŽ “GRADINA” Soko – Gračanica;
– Folklorna sekcija “GRADINA” Soko – Gračanica
– UŽ Donja Orahovica – Gračanica;
– “MIRIČANKE” Miričina – Gračanica;
– Sekcija veteranki KUD Puračić – Lukavac;
– OKC “BOSNIA ART” OMLADINKE, Stjepan Polje-Gračanica;
– “TRAGOM TRADICIJE” Gračanica;
– KUD “Aktiv IV” Modriča;
– KUD “Ševko Avdić” Tarevci – Modriča;
– Udruženje “Gračaničko keranje” Gračanica – Mejra Gopo;
– Centar za aktivno starenje Gradačac;
– UŽ “Veliko srce u BiH” Gradačac;
– Gradski KUD Lukavac;
– UŽ Žene za tradiciju Šerići Živinice;
– UŽ “plodovi zemlje” Lukavica, Gračanica;
– Neformalna grupa žena Živinice..
Pored ekipa bio je veliki broj prisutnih gledalaca i navijača koji su pratili pravljenje ćetenija i uživali uz zabavni program koji su izvodili članovi folklorne sekcije KUD “Ševko Avdić” Tarevci i sada već legendarni i nezaobilazni Sojka i Sapko.
Ovaj događaj je propratio i Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa nekoliko saradnika. U obraćanju prisutnima, a ponesen toplom atmosferom rekao je da sakupiti 31 ekipu iz 10 opština i toliko publike u zimskom danu jeste veličanstven događaj. Tako dobar odziv gostiju svakako je priznanje i Tarevcima kao organizatoru sedamnaeste ćetenijade ali i opštini Modriča.
Ekipama je poželio sreću u takmičenju a prisutnim dobru zabavu.
Organizatori su se potrudili oko uređenja ukupnog prostora tako da su ovaj puta Tarevačke pagode, ekipe i navijače štitile od vedrine ali i od bočnog vjetra a strah od pahuljica snijega bio je nepotreban, jednostavno nije ga bilo ni na pomolu. Snijega nije bilo, samo suho prohladno vrijeme. Uz to logorska vatra je grijala širi prostor ali je cijelom ambijentu davala i neku drugu vrstu pitome topline davno napuštenih ognjišta.
Oni koji su potražili topli napitak bili su počašćeni toplom kafom iz, zlatne, najveće džezve na svijetu.
U toku noći napravljeno je ukupno 32 ćetenije, nekoliko ekipe je stiglo napraviti po dvije ćetenije. A dvije ekipe nisu ćetenije dovele do kraja, jer nisu se uspjele izboriti sa tvrdo ukuhanim šećerom.

Najviše pažnje je privukla udužena ekipa Udruženja „4T“ i „SMT“, od deset članova koji su pravili rekordno veliku ćeteniju koju su simbolično nazvali MAXI 15. Ćetenija od 7kg šećera i 8kg brašna. Ova ekipa i cio tok njihovog majstorstva bio je propraćen od samog početka rada do konačno uspjele velike ćetenije. Zanimljivo je da su gotovo svi prisutni htjeli probati i kući ponijeti baš djelić ove maxi ćetenije.
Ove godine vrijeme za izradu ćetenije bilo je ograničeno. Sve ekipe su istovremeno krenule i imale su na raspolaganju 115 minuta da urade svoje ćetenije i u tom pokažu majstorstvo u pravljenja ćetenije. Valja istaći da su svi ispoštovali dodijeljeno vrijeme i svi završili ćetenije na vrijeme.

Ocjenivanje majstorstva u pravljenu ćetenije i kvaliteta urađenih ćetenija ove godine je povjereno ocjenivačkom žiriju u sastavu:

1. Mehmed Beganović iz Tarevaca, predsjednik i administrator žirija,
2. Maid Mehić iz Tarevaca
3. Hana Kapetanović iz Gračanice,
4. Hajrudina Nurković iz Lukavca,
5. Paša Karić iz Orahovice, i
5. Senada Latifović iz Orašja.

Pobjedničke ekipe od prvog do trećeg mjesta su:

1.mjesto ekipa: – KUD AKTIV IV Modriča,
2.mjesto ekipe: – Tragom Tradicije iz Gračanice i
– G KUD Lukavac iz Lukavca; i
3.mjesto ekipe: – UŽ Donja Orahovica – Gračanica i
– UŽ „Žene Orašja“ iz Orašja.

Specijalne nagrade organizator je dodijelio:

– Azri Mulahusejnović iz udruženja Behar Škahovica.
– Centru ERAZMO Tuzla za pravljenje prve ćetenije u životu;
– Ekipi AL a mod, kao jedinoj ekipi konstituisanoj iz radnog kolektiva ,
– UŽ „ZMAJICE“ Gradačac kao posebno snažnoj ekipi žena koje su liječene od karcinoma i
– UŽ „Žene za tradiciju kao jednoj od ekipa koja je prvi puta na Ćetenijadi u Tarevcima.

Najmlađa ekipa po godinama bila je ekipa KUD-a Ševko Avdić Tarevci. Oni nisu dobili nikakvo priznanje iako je njihova ćetenija uspjela ali kao domaća nije bodovana. Za njih je na ovom događaju samo rečeno da ove godine krajem aprila za mnogo uloženog truda kao nagradu imaju putovanje na festival folklora u Turskoj.

Sve skupa uspješna manifestacija koja na prvom mjestu ima druženje i zabavu. A kad je to u učmalom zimskom vremenu onda je rezultat još veći i značajniji.
Pored ćetenije, toplih napitaka, logorske vatre i kroz druženje, vedru riječ, igru i pjesmu, u večeri šesnaeste Tarevačke Ćetenijade osjećao se duh prijateljstva a možemo reći i poruke da ova priča treba ići dalje.
A to znači slijedeće: – Svjedoci smo da je ćetenija u BiH sačuvana od zaborava,
– Ali nije registrovana kao nematerijalno blago i naslijeđe Bosne i Hercegovine. –
– Dakle imamo još posla.

U nastavku, kroz mnoštvo fotografija, sa prijateljima portala tarevci.info želimo podijeliti pozitivnu energiju koja je bila na sedamnaestoj tarevačkoj ćetenijadi.

Hits: 64