Ponedjeljak, 6 Maja

Polaganje cvijeća na novoizgrađenom spomeniku brigadiru Armije RBIH Esadu Halilbašiću

Povodom 15. aprila Dana Armije BiH, povratnici u Modriču, članovi boračke organizacije, mladi i članovi porodice u naselju Ravno kod Kladnja položili su cvijeće na novoizgrađenom spomeniku brigadiru Armije Republike Bosne i Hercegovine Esadu Halilbašiću.

 

Esad Halilbašić je rođen 1947.god. u Tarevcima, od majke Kade i oca Zahira. Odrastao je u rodnim Tarevcima uz dvije sestre i dva brata. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Modriči. Poslije zavšene vojne akademije radio je kao oficir predavač na akademiji u Zadru a zatim obavljao niz operativnih i komandnih dužnosti u JNA. Sredinom osamdesetih godina raspoređen je u TO BiH. Nesretne ratne godine je dočekao kao Komandant Okružnog štaba TO Doboj. Po izbijanju nesretnog rata u BiH obavljao je dužnost komandanta Tešanjske brigade u sastavu AR BiH a početkom 1993.god. je raspoređen na dužnost pomoćnika komandanta II Korpusa AR BiH, za operativno nastavne poslove, u Tuzli.
Poginuo je u aprilu 1993.god, pogođen granatom u selu Ravne kod Kladnja.
Brigadir Esed Halilbašić je za uspješno obavljanje oficirskih zadataka odlikovan priznanjem Zlatni Ljiljan.

25 godina poslije njegovi saborci, komšije, prijatelji i rođaci su na mjesto pogibije izgradili spomen-obilježje.

Esadov brat, Omer Halilbašić, istakao je da teško ratno naslijeđe šalje univerzalnu poruku mira da mlade generacije ne zaborave šta se dešavalo prije više od dvadeset godina i da rade na tome da se to više nikada i nikome ne ponovi.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija i video prilog Federalne TV.

Izvor: Federalna.ba/Muhamed Ćabrić

Hits: 16