Subota, 4 Maja

Maxi ĆETENIJA – Pripreme za petnaestu Ćetenijadu u Tarevcima

U subotu 03.02.2018.god. u Omladinskom domu Tarevci urađena je ovogodišnja maxi ćetenija.
Entuzijasti su prošle godine napravili rekordno veliku ćeteniju od 5kg šećera i isto toliko brašna. Neko je u šali tada rekao da je to ćetenija maxi 10 (5kg šećera i 5kg brašna).
Ove godine su napravili korak dalje. Ćetenija od 6kg šećera i 6kg brašna.
Ovogodišnja bi se zvala “MAXI 12”.

Ideja je bila hrabra i na kraju dobro izvedena.
Ukuhano 6 kg šećeera u dvije šerpe, hlađeno u tri tepsije i kajšano do određenog trenutka u tri dijela po dva kg.
U određenom momentu sva tri šećera spojena u jedan ukuljučeno desetak do dvanaest odličnih znalaca u pravljenju ćetenije i sve je išlo kako treba.
Svi su željeli da budu uključeni pa je u nekim momentima prostor oko dva spojena stola bio i tijesan.
Sve je moralo ići na znak i komandu jedne osobe što u početku baš i nije tako bilo.
Na kraju su se svi složili i ćetenija je i pored svoje veličine uspješno dovedena do kraja.
Bilo je na kraju dovoljo za sve prisutne. I za probati i za kući ponijeti.

Organizatori kažu da je to bila priprema i uhodavanje za Ćetenijadu u Tarevcima koja će se održati 24.02.2018.god. od 17.00 na centru u Tarevcima. Na ovogodišnjoj ćetenijadi se očekuje učešće tridesetak ekipa u takmičenju. A u revijalnom dijelu, dakle bez učešća u takmičarskom dijelu domaćini su planirali uraditi ćeteniju “MAXI 10”, dakle ćeteniju od 5kg šećera i 5kg brašna. Ovo je praktično bio trening za ekipu.

Ne možemo a da ne istaknemo da je i jedan stariji član ove ekipe pravio ćeteniju od 10 dkg šećera. Sve se radi u minijaturi. Reklo bi se sa dva prsta. Fotografije će pokazati da su majstori velike ćetenije ipak bili uspješniji.

Pored urađene ćetenije “MAXI 12” ovo veče je iskorišteno da se i najmlađi članovi KUD-a “Ševko Avdić” Tarevci, počaste i druže sa starijim i naravno posmatraju kako se pravi ćetenija. Nekoliko njih je već izrazilo želju da budu dio neke od ekipa na Ćetenijadi.

Opšta je ocjena da je subotnje veče u Omladinskom domu provedeno kao izuzetno druženje uz dobru muziku, poslastice, pravljenje ćetenije i sve skupa ukrašeno lepršavom ljepotom i vrcavošću najmlađih članova KUD-a iz Tarevaca.

Uz ovaj prilog za prijatelje portala tarevci.info pripremili smo mnogo prelijepih fotografije kojima smo htjeli da dočaramo cio proces pravljenja velike ćetenije.
Ipak moramo konstatovati da je veče proteklo mnogo zabavnije i sadržajnije nego što je to moguće odčitati sa fotografije.
Jedan od učesnika je rekao kako je bilo neponovljivo lijepo, zabavno i veselo.
Ovoj izjavi u jednom moramo proturiječiti: Bit će još veselih i uzbudljivih druženja.
Znači moguće je ponoviti i ovo prelijepo veče novim nadahnućem nadvisiti.

Hits: 10