Subota, 4 Maja

Upriličena posjeta našoj najstarijoj džematlinki Mulić (Džidić) Safiji i njenoj slijepoj kćerki Muniri

U nastavku prenosimo tekst i fotografije preuzete sa facebook stranice Džemata Tarevci:

Safija Mulić je, definitivno, naša najstarija džematlinka. Ova, još uvijek vitalna starica, koja tvrdi da ima oko 100 godina, doživjela je duboku starost ali i tešku muku.
U ovim godinama, (kada bismo ih i doživjeli), očekivali bismo da imamo pomoć i uslugu od naših ukućana. Međutim, kod ove nane to nije slučaj. Naprotiv, ona je ta koja je i sa svojih 100 ljeta prinuđena da služi svoju kćerku Muniru koja je, usljed zdravstvenih komplikacija, u potpunosti ostala BEZ VIDA, potpuno je SLIJEPA NA OBA OKA. Tako ove dvije žene, jedna stara i gluha a druga slijepa, u samoći provode dane u situaciji koju ne bismo poželjeli nikome.
Mnogi im pomažu u toku mjeseca ramazana donoseći im svoje priloge, prehrambene artikle kao i sadaku, ali to nije rješenje za njihovo stanje.
Njima treba skrb i njega u smislu svakodnevnog obezbjeđivanja friške hrane i to hrane za dijabetičare, jer obje boluju od DIJABETESA (šećerne bolesti).
Njima treba bar jednom sedmično pomoći u održavanju njihovog stambenog prostora.
Njima treba mnogo toga!!!

Ovom putem se zahvaljujemo grupi naših džematlija koji žive i rade u Belgiji a koji su prikupili određeni iznos finansijske pomoći za obezbjeđivanje osnovnih životnih namirnica neophodnih ovoj porodici.
Dio tih sredstava je iskorišten te su Safiji i Muniri dostavljeni prehrambeni artikli, za koje su one u razgovoru koji smo sa njima obavili prije odlaska u kupovinu, iskazale potrebu.
(krompir, luk, mliječni proizvodi, mesne prerađevine, tjestenine, voće, jaja, i sl.)
U najskorije vrijeme će uslijediti akcija uređenja njihovog stambenog prostora kako bi i one živjele u uvjetima dostojnim čovjeka.
Ovim putem pozivamo sve koji su zainteresovani da pomognu ovoj porodici da se jave mjesnom imamu ef. Redžo Mehanović radi koordiniranja dalje pomoći i planskog rješavanja njihovog problema.

Imajmo na umu sljedeći hadis u kojem stoji:
Uzvišeni Allah će reći na Sudnjem danu:
,,Čovječe! Ja sam se razbolio, a ti Me nisi obišao!”
Čovjek će odgovoriti:
,,Kako da Te obiđem, a Ti si Gospodar svjetova?”
Allah će mu reći:
,,Zar ti nisi znao da je onaj Moj rob bio bolestan, a ti ga nisi obišao? Znaš li ti, da si toga čovjeka posjetio, našao bi Mene kod njega?

Čovječe! Tražio sam od tebe da Me nahraniš, a ti Me nisi nahranio.”
Čovjek će odgovoriti:
,,Gospodaru moj, kako da Te nahranim, a Ti si Gospodar svjetova?”
Allah će mu odgovoriti:
,,Nisi li ti znao da je onaj Moj rob (bio gladan i) tražio od tebe da ga nahraniš, a ti ga nisi nahranio. Znaš li ti, da si tada Moga roba nahranio, da bi to sada našao kod Mene?

Čovječe! Tražio sam od tebe da Me napojiš, a ti Me nisi napojio!”
Čovjek će odgovoriti:
,,Gospodaru moj, kako da Te napojim, a Ti si Gospodar svjetova?
Allah će mu odgovoriti:
,,Tražio je od tebe vode onaj moj rob, a ti ga nisi napojio. Znaš li ti da si tada tog Moga roba napojio (i ugasio mu žeđ), da bi to sada sigurno našao kod Mene? ”

Hits: 14