Subota, 27 Aprila

U BKC TK promovisana zbirka pripovjedaka „Dvori od biljura“ modričkog profesora Nurije Delića

U utorak 6.9.2016. u BKC TK upriličena je promocija zbirke pripovjedaka „Dvori od biljura“ autora Nurije Delića. Promotori zbirke pripovjedaka su Zejćir Hasić i Ramiz Salihović, književnici iz Tuzle.
Zbirka pripovjedaka „Dvori od biljura“ penzioniranog profesora bosanskog jezika i književnosti iz Modriče donosi 30 cjelina odnosno 29 kratkih priča bogate leksike i tematike.
Po mišljenju rencenzenta i promotora knjige Zejćira Hasića sve priče su maestralno napisane i pokazuju raskoš autorovog znanja te raznolikost njegovog zanimanja za narodnu priču, anegdotu, historiju, tradiciju ali i budućnost Bosne i Hercegovine.

 

Nurija Delić je radeći kao profesor Bosanskog jezika i književnosti u Gradačcu izdao knjigu Narodni liječnik i savjetnik. Sredstva od prodatih 5 000 primjeraka ove knjige usmjerena su u izgradnju turbeta u Modriči. Iako Delić piše dugi niz godina na prvu knjigu odvažio se tek 2005 godine, a njegov prvijenac pod nazivom „Čarobno ogledalo“ izdala je javna biblioteka Alija Isaković Gradačac. Posljednja knjiga „Dvori od biljura“ svjetlost dana je ugledala prošle godine a želja autora je nakon Tuzle predstaviti je i u drugim bh. gradovima.

izvor:www.rtvtk.ba

Hits: 21