Petak, 3 Maja

S večerašnjim akšamskim ezanom nastupa sveti mjesec ramazan

Ramazan, sveti mjesec u islamu, nastupit će večeras s prvim mrakom. Akšamski ezan s džamija uvest će vjernike u dane posto, ibadeta i dobročinstva, a večeras će se u džamijama klanjati i prvi teravih-namaz.

Brojne muslimanske porodice širom naše zemlje, ali i u cijelom svijetu, obavljaju i posljednje pripreme za post i mjesec ibadeta.

Na području Medžlisa IZ Modriča teravije će se klanjati u sve tri gradske džamije (Islam Varoš, Srednja džamija i Čaršijska džamija), u Tarevcima prvih 15 dana u Gornjoj džamiji, drugih 15 dana u Donjoj džamiji, zatim u džamiji u Modričkom Lugu kao i džamiji i mesdžidu u Jakešu i na Doboru.

Mjesec posta, intenzivnije molitve i dobročinstva, velika je radost za svaku muslimanku i muslimana. To su dani kada se ljudi više zbližavaju, druže na iftarima i na molitvama u džamijama, kada se posebno vodi računa o dužnosti vjernika prema Bogu.

Ramazan za svakog punoljetnog i zdravog muslimana i muslimanku znači da moraju postiti od svitanja do mraka, osim onih koji su na putu i koji nisu iz objektivnih razloga u stanju ispoštovati ovu Božiju zapovijed. To je jedan od temeljnih stubova islama.

U ramazanu je i noć Lejletul-kadr ili Noć objave. To je noć u kojoj je počela objava časnog Kur’ana, svete knjige u muslimana. Iako se u Kur’anu ne precizira koja je to tačno noć, muslimani znaju da je to jedna od neparnih noći u posljednjih deset dana ramazana, a već je u BiH, kao i širom svijeta, ustaljeno da se ona obilježava 27. noć ramazana. Te noći u džamijama se posebno dugo moli, priređuju se i svečanosti na kojima se uče ilahije. Muslimani vjeruju da je to noć u kojoj će njihove dove Svevišnjem biti posebno uslišane.

“Ko provede noć Lejletul-kadra u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi”, hadis je koji prenose Buharija i Muslim od Ebu Hurejre r.a.

Značaj ove noći spominje se i u Kur’anskim ajetima, a o njoj je mnogo govorio i posljednji Božinji poslanik Muhamed s.a.v.s.

Tumači Kur’ana i islamski učenjaci često ističu da je to “noć bolja od hiljadu mjeseci”.

U mjesecu ramazanu muslimani također daju i zekatul-fitr ili sadekatul-fitr, ili jednostavno vitre, kako se to često u našoj zemlji kaže. To podrazumijeva da muslimani, obično glava porodice, u ime svoje porodice, daju određeni dio svoje imovine u svrhu dobročinstva. U BiH je tradicija da se vitre uglavnom daju siromašnim ljudima, vjernicima.

Muslimani širom svijeta post završavaju Ramazanskim bajramom, jednim od dva najznačajnija vjerska praznika u ovoj religiji.

Ove godine nastupanjem Ramazanskog bajrama, 17. jula ujutro, završava se mjesec ramazan i post. Nakon što muškarci klanjaju bajram-namaz, nastupa trodnevno slavlje, a tradicija je da se u tim danima obilaze komšije, rodbina i prijatelji. Ovo je posebno radostan blagdan za djecu koja dobiju darove od svojih bližnjih, a u kućama muslimana se tada spremaju posebna jela i poslastice.

Hits: 14