Petak, 3 Maja

Foto: Teferič na Šićeri 2015

I ove godine je organizovan tradicionalni TEFERIČ NA ŠIĆERI, neki to vole reći TEFERIČ NA JURJEVO ILI ĐURĐEVO.  
Udruženje „4T“ Tarevci-Modriča je par dana ranije organizovalo aktivnosti na uređenju meraje za parking zatim platoa za teferič i prostora oko izvora. Iako malobrojna ekipa uredila je prostor kako odgovara oku i potrebama.
Naravno ovo je sve spadalo u dio priprema za ono što se događalo  6. Maja na Šićeri.

Ipak reći ćemo samo nekoliko riječi o ovoj lijepoj tradiciji Teferiča na Šićeri.
Ni najstariji Tarevljani ni Modričani ne pamte od kada datira  običaj okupljanja i teferiča na Šićeri ali znaju da se to događa kako znaju za sebe. Uvijek je to 6. maja i uvijek je na istom mjestu. Tu je i običaj da se obavezno naspe vode i nosi kući i umivanje vodom ovog znamenitog izvora.
Najstarije priče kazuju da su u neka prošla vremena djevojke pred udaju rano ujutro, (praktično po mraku dok se još ne vidi) dolazile na Šićeru po vodu i tom vodom bi se okupale kao bi pri udaji imale zdrav rod i porod.
To vjerovanje je bilo rašireno na širem području, dakle na samo u Tarevcima i Modriči nego mnogo šire.  Isto tako bi i u prošlosti, kao i sada, u vrijem kada malo dan odmakne dolazila bi kompletne porodice i društva kako bi tu negdje na domak Šićere zauzeli mjesto i proveli cio dan teferičeći uz bogatu trpezu i piće. Uvijek su se u dolini Šićere okretali jaganjci a pjesma se orila sa svih strana.  Da, na Šićeri je uvijek bilo lijepo i veselo.  

Tako evo i u aktuelno vrijeme.
Ovogodišnji Teferič na Šićeri,  6.maja, je isto tako protekao veselo. Veliki broj društava i pojedinaca su u dolini Duse a na domak Šićere proveli izuzetan dan. Nizale su se pjesme i povici sa svih strana a rijeka Dusa je to samo lijepo ispraćala kroz svoju dolinu. Svakako je najživlje bilo na platou ispod Šićere gdje inače biva najživlje. Bila je tu i pjesma uživo i kolo a u dva navrata a prvi puta u historiji Teferiča na Šićeri navraćali su i trubači. Roštilja, hrane i pića svakako nije nedostajalo.
Za sve one, koji su taj dan teferičili na Šićeri, zajedničko  je kolektivno i pojedinačno nastojanje da  bude veselo. Time se samo potvrdilo da Šićera jednostavno oplemenjuje ljude. Jer bili su veseli i oni koji su tim povodom došli i teferičili ali i mnoštvo onih koji su samo dolazili po vodu.
Starim znalcima događaja i dogodovština sa Šićere moramo reći da na izvoru nije bilo one velike gužve za sipanje vode kao nekada. Razlog za to je činjenica da je  posljednjom rekonstrukcijom izvorišta voda sabrana te je izvor postao izdašniji. Bove  su se brzo sipale i nije bilo potrebe da se  dugo čeka.  Jedan od starijih posjetilaca reče da izvor nikada nije bio bogatiji vodom nego što je to sada.
To bi mogao biti i dodatni razlog da se na Šićeru intenzivno dolazi jer ona to zaslužuje.
Zašto i ne ako Šićera u prevodu  znači „Voda od koristi“.

Naše fotografije dočaravaju samo dio atmosfere sa ovogodišnjeg Teferiča na Šićeri.

Hits: 2