Četvrtak, 2 Maja

U 4:30h uživo prenos Bajramske svečanosti iz Donje džamije

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: “Neka je plemeniti bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.”

Vrijeme bajram-namaza

Vrijeme bajram-namaza, prema islamskim učenjacima, počinje kad Sunce odskoči za koplje ili dva. To je, otprilike, 45 minuta nakon izlaska Sunca. Konsultirajući hadise, zaključujemo da su prvi muslimani s Poslanikom a. s. klanjali tako da su Kurban-bajram klanjali nakon što Sunce odskoči za koplje, kako bi vjernici imali vremena zaklati kurban, a Ramazanski bajram kad sunce odskoči za 2 koplja, kako bi vjernici imali više vremena podijeliti sadekatul-fitr (milostinju).
Vrijeme dokad se ovaj namaz može klanjati jeste vrijeme zevvala, odnosno vrijeme kad nestane sjenke predmeta, tj. kad je Sunce tačno na pola neba.

U Tarevcima se ovogodišnji bajram-namaz klanja u Donjoj džamiji u 6h. Sabah namaz klanja se u 5h. Uživo putem internet stranice www.tarevci.info od 4:30h prenositi će se bajramska svečanost iz Donje džamije u Tarevcima.

Način obavljanja

Ovaj namaz ima dva rekijata. Obavlja se slično kao i ostali namazi od dva rekijata, kao npr. Sabah-namaz, ali se na prvom rekijatu prije učenja Fatihe i sure tri puta zaredom podignu ruke (kao na početnom tekbiru), i izgovori se Allahu Ekber. Ovo se isto treba uraditi na drugom rekijatu, ali nakon učenja Fatihe i sure, ali prije rukuua (pregibanja).

Nakon klanjanja bajram-namaza održava se bajramska hutba, podijeljena u dva dijela
Nakon što se završi namaz i hutba vjernici slave blagdan Bajram. Ovo je jedini islamski blagdan. Bajram je dva puta u toku jedne hidžretske godine.


Broadcast live streaming video on Ustream

Hits: 6