Ponedjeljak, 20 Maja

Sala u Omladinskom domu u Tarevcima će zasjati u novom ruhu

Projekat konačnog uređenja sale i pozornice u Omladinskom domu Tarevci je star koliko i ideja o rekonstrukciji Omladinskog doma. Naravno sve ima svoj redoslijed. Uređenje sale je tek treća ili četvrta faza radova na Domu. Već šest ili sedam godina se generišu aplikacije za obezbjeđenje sredstava za konačno uređenje tog, za Tarevce značajnog prostora, ali se do ove godine nije posrećilo.

U decembru mjesecu 2013.godine u skladu sa:JAVNIM POZIVOM ZA APLIKACIJE NA PROGRAM MALIH GRANTOVA (PMG) za programsku oblast „Inicijative za razvoj zajednice“, kojeg je raspisao Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva, urađena je nova aplikacija sa sretnim epilogom.

Tako je projekat iz Tarevaca u veoma ozbiljnoj konkurenciji između 257 aplikacija ušao u izbor od 20 odobrenih na nivou BiH.

Ovim projektom su obezbjeđena sredstva za kupovinu potrebnih materijala a da se isti ugrađuju volonterskim radom omladinaca i lokalnih majstora.

Realizacija projekta je krenula početkom marta. Tako su se u domu pojavili omladinci koji su morali sve isprazniti da bi se moglo lakše i intenzivnije raditi. Poslije sklanjanja inventara došli su na red bravarski radovi pa instalacije centralnog gijanja, potom molerski radovi i na kraju izolacijski radovi, šivenje teških zavjesa i postavljanje fleksibilne rasvjete i video i audio instalacija.

Teško je pisanom riječju baš sve objasniti i šta je do sada urađeno i šta će se još do kraja uraditi.

Osnovno je da se osjeća veliko zadovoljstvo sa urađenim i još veće ushićenje i izčekivanje okončanje radova.

Aktivisti kažu: “Naša sala će biti jedna od najuređenijih seoskih sala u BiH a zvat ćemo je MALA SCENA jer podsjećat će svojim izgledom na istoimenu dvoranu u Mostaru”.

Prije konačnog završetka radova za prijatelje portala tarevci.info sa nešto fotografija želimo dočarati tok radova. Vjerujemo da ćemo se svi jednako radovati uspješnom završetku radova što će se dogoditi do kraja juna mjeseca kada ćemo objaviti nove fotografije iz sale MALA SCENA iz Tarevaca.

Hits: 4