Subota, 27 Aprila

Uživo prenos: Jedanaesta ĆETENIJADA u Tarevcima

U subotu 22.02.2014.god. na centru u Tarevcima organizuje se jedanaestu po redu ĆETENIJADA.
Pozivaju se svi oni koji žele da učestvuju u pravljenju ćetenije kao i da se takmiče, ali i one koji žele da večer provedu u dobrom i veselom društvu, da dođu u subotu u Tarevce na centar ispred omladinskog doma u 18:00 sati kada zvanično počinje ova manifestacija.

Ekipe se mogu prijaviti na telefon 063/994-889.

Pregled – Ćetenijada 2012

Pregled – Ćetenijada 2013


Live streaming video by Ustream

Šta je to Ćetenija?

Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje. U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.

Potrebni sastojci:
•    1,5 – 2 kg šećera;
•    3 – 4 kg uprženog brašna;
•    Voda;
•    jedan limun;
•    pola maslaca.

Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Ukuhani šećer kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće. Isti se ohlađen vadi iz tepsije neko vrijeme kajša u rukama zatim se taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješniji. Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.         Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi. Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najaveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

 

 

Hits: 8