Petak, 3 Maja

GLAS MALE PRIVREDE IPAK NEKO ČUJE

U prostorijama Nezavisnog biroa za razvoj (NBR ), Modriča, u ponedjeljak, 23.12.2013. godine, održan je okrugli sto na kojem se razgovaralo o stanju, postignutim rezultatima, preprekama i mjerama za razvoj preduzetništva i MSP u zonama povrataka. Nakon obilaska dijela insitucija i lokaliteta opštine Modriča, u radu Skupa, na radost domaćina, pored predstavnika dijela insitucija sa područja opštine Modriča, učestvovali su gospodin Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske i gospodin Dr. Zülküf Orüç direktor TIKA-Turske agencije za saradnju i koordinaciju sa saradnicima.

Predstavnici Zadruge „ Tarevci “ i NBR-a su Skupu predstavili ključne probleme vezane za uslove za razvoj preduzetništva i MSP u zonama povratka kao i projekte razvoja Agro-biznis centra ( prioritet je nabavka hladnjače ) i Jačanje poslovne infrastrukture za razvoj preduzetništva u 4 opštine sjeverne BiH (prioritet formiranje poslovnih inkubatora).
Direktor Dr. Zülküf Orüç se zahvalio na prijemu i projektima koje je primio, te izrazio zadovoljstvo viđenim postignutim rezultatima na polju ekonomske održivosti povratka u Tarevcima  i uticajem na ukupno zapošljavanje građana i ekonomski razvoj opštine Modriča. Takođe, naglasio je:“ da će preuzete projekte obraditi i proslijediti u Tursku na finalno razmatranje i eventualno odobravanje finansiranja. Ovdje smo se susreli sa vrlo uticajnom slikom. Naravno, ovo je slika koju bih ja želio da vidim u cijeloj BiH. Budućnost BiH se ogleda i u ovom što smo ovdje vidjeli. Ozbiljnošću, radom i trudom pristupiti očuvanju svoje zemlje, svoje države. Naša želja je da, u ovom periodu, budemo uz vas. Nadamo se da ćemo zajedno imati i neke rezultate i da će se problemi, koje ste imali do sada, nastaviti puno ubrzanije rješavati…“
Za održavanje ovog skupa posebne zasluge u posredovanju ima  gospodin Suljkanović, potpredsjednik RS koji je, između ostalog, istakao: “Ja sam svoju misiju odradio. Zahvaljujem ljudima iz TIKE koji su izrazili spremnost da vas saslušaju. Memorandum kojeg ste vi potpisali sa nadležnim ministarstvima samo je jedan dokaz da, u narednom periodu, samo zajedničkim snagama moramo rješavati probleme. TIKA kao TIKA ne može sama, ne mogu to sama ni ministarstva,niti vi kao vi, već samo udruženi subjekti mogu da naprave pozitivan rezultat“.
Između ostalog, dolazak visoke delegacije na Skup u Tarevce je pokazao da se, aktivizam i inicijativnost  male privrede i insitucija za podršku razvoja preduzetništva, isplati jer se njihov glas ipak čuje. Skup je pokazao da se trebaju koristiti sve prilike kako bi se raspoložive podrške poduzetnicima  animirale i ujedinile u funkcionalan i sveobuhvatan kratkoročni ili dugoročni sistem. Na taj način bi se umnožili  direktni i indirektni učinci programa i projekata. Sve bi to bitno moglo uticati i na razvoj novih investicija, kreiranje novih i konkurentnijih proizvoda koji su zasnovani na lokalnim prirodnim i drugim resursima, te ukupnim BiH  prednostima.

izvor: nbrudruzenje.org

Hits: 7