Subota, 18 Maja

20 godina Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji

Ove, 2013. godine, navršeno je 20 godina odkako su se Bosanci i Hercegovci koji su silom istjerani iz svojih domova u Bosni i Hercegovini počeli naseljavati u Belgiji, prekrasnoj državi u kojoj se također nalazi i središte Europske unije, a koja također ove godine slavi svoj dvadeseti rođendan.

Grupa entuzijasta Bosna vzw odlučila je da se 9.11.2013. i zvanično obilježi 20 godina boravka Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji. Volja organizatora je da se na svečanost pozovu i svi Belgijanci koji su na bilo koji način pomogli izbjeglicama iz BiH početkom nesretnih devedesetih godina te im se zahvaliti za sve ono sto su učinili za naše državljane.

U tu svrhu izrađen je projekat “20 godina Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji” kojeg je podržao i grad Gent.
Tako će u sklopu projekta “20 godina Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji” 6.11.2013. u Belgiju doputovati 10 studenata iz Bosne i Hercegovina, tačnije sa područja opštine Modriča. Želja organizatora je da nagrade studente za njihove rezultate koje postižu na fakultetima. U sklopu 7-dnevne posjete modrički studenti će imati prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Briselu, posjetit će Europski parlament kao i Univerzitet u Gent-u gdje će razmijeniti iskustva sa svojim belgijskim kolegama.

Projekat će se potom nastaviti u prvoj polovini 2014. godine izložbom pod nazivom “20 godina Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji” te izdavanjem publikacije “20 godina Bosanaca i Hercegovaca u Belgiji” koja će sadržavati datume, tekstove i slike vezane za boravak BiH građana u Belgiji”.

Portal Tarevci.info čestita organizatorima na ovako jednom poduhvatu koji može služiti za primjer ostalim našim ljudima, koji trenutno žive i rade van BiH, kako da se okuplja i druži i drži veza sa rodnom grudom.

Na stranici http://www.bosnavzw.be/ možete naći više informacija o ovom projektu. Kreirana je i Facebook stranica https://www.facebook.com/events/1389654147930718/?fref=ts .

Hits: 2