Srijeda, 15 Maja

Posljednji dan ovogodišnjeg mjeseca ramazana

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti večeras sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševvala 1434. hidžretske godine ispratit će sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića, i drugih tjelesnih užitaka.
Tropske vrućine koje su prostor zapadnog Balkana pogodile početkom svetog mjeseca u muslimanskom kalendaru, ramazana, nisu bile prepreka većini muslimana da taj mjesec provedu u ibadetu posta. Džamijski safovi, redovi i haremi bili su ispunjeni vjernicima koji su klanjali teravih-namaze, molitve karakteristične za mjesec ramazan i u ibadetu provodili noći ovog svetog mjeseca.
Brojna druženja koje je organizovala Islamska zajednica BiH, kao i medžlisi bh. gradova, obilježila su prisustva velikog broja vjernika, a posebno omladine.
Učenje (čitanje) po deset ili 20 stranica Kur’ana, mukabela, svakodnevno su održavane u džamijama ili na mjestu gdje se obavlja teravih-namaz širom BiH. Ova, zajednička molitva muslimana karakteristična za  mjesec Ramazan, i ovog mubarek mjeseca okupila je mnoge hafize i vjernike u džamijama.
Noć, prema Kur’anu vrijedniju od 1.000 noći, 27. po redu u mjesecu ramazanu, Lejletu-l Kadr, muslimani u BiH proveli su na porodičnim iftarima i noćnim namazima u džamijama. Vjernici su ispunili džamijske  safove, tražeći oprost grijeha u noći objave svete muslimanske knjige, Kur’ana.

Naš tarevački džemat nimalo nije zaostajao za ostalim džematima u Bosni i Hercegovini. Na svakoj teraviji prisustvovalo je u prosjeku oko 130 vjernika.
19.dan mjeseca ramazana 1434.h.g./27.07.2013. god. u povijesti dzemata Tarevci ostat će zapisan zlatnim slovima. Tog dana je nakon klanjanja akšam namaza u i pored prepune Donje džamije u Tarevcima upriličen zajednički iftar a kojeg su pripremili članovi Fondacije “PROLJEĆE” iz Tuzle.Iftaru je prisustovalo oko dvije stotine i pedeset postača iz našeg džemata, a zajedničkom druženju uz ilahije koje je uslijedilo
nakon klanjanja akšam namaza i iftara na poligonu malih sportova u Tarevcima pridružili su se i džematlije iz Modriče.Uslijedilo je klanjanje jacije i teravih-namaza čime je ova noć upotpunjena.
27. noć mjeseca ramazana, Lejletu’l Kadr nije posebno pripremana, ali je i te noći u džamiji u Tarevcima bilo preko 200 vjernika.
U utorak na ikindiju završeno je učenje mukabele. Mukabela je iz ramazana u ramazan sve posjećenija, ove godine na ikindijskoj mukabeli prisustvovalo je 40-ak vjernika, a na sabahskoj 15-ak. Tokom ramazana održala su se i četiri šerijatska vjenčanja.
Na posljednjoj ovogodišnjoj teraviji proučene su i fatihe svim umrlim između dva ramazana. Tarevački imam Redžo ef. Mehanović za petak, drugi dan Bajrama, najavio je obilježavanja Dana šehida i bajramsku svečanost. Okupljanje je kod Donje džamije u 12 sati gdje će se obilježiti Dan šehida, a onda u Gornjoj džamiji nakon Džuma namaza svečanost, hatmenska promocija petnaest svršenika hatme, 12 svšenika sufare i njihovo promoviranje u učače Kur’ana.

Bajram-namaz će se klanjati u Gornjoj džamiji u četvrtak u 6:15, dok će se sabah namaz klanjati u 5:15h. Web stranica Tarevci.info će i ovu svečanost, klanjanje Bajram-namaza prenositi UŽIVO putem interneta.
Emitovanje programa će početi u 4:45h.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN želi vam vaš portal Tarevci.info!

Hits: 6