Utorak, 21 Maja

Članovi KUD-a Ševko Avdić Tarevci nastupili na reviji narodnih nošnji u Tolisi

Prezentacijom bošnjačkih, hrvatskih i srpskih narodnih nošnji iz okolice Doboja, Brčkog, Tarevaca, Donjeg Žabara i Orašja, u nedelju 30.06.2013god. je u Tolisi održana revija narodnih nošnji.

Projekt je realiziran u sklopu Međureligijskih susreta, Odbora za međureligijsku saradnju Orašje, na kojem je prikazano 30-ak nošnji iz BiH i Srbije, a isto toliko bilo je i sudionika u muzičkom dijelu večeri. Uz predstavnike sve tri vjerske zajednice iz spomenutih opština, reviju je pratio veliki broj posjetilaca iz ŽP i okolnih opština u Posavini, koji nisu skrivali oduševljenje prikazanim, ali i organizacijom cijeloga programa. Publika je tokom večeri mogla pogledati i izložbu ručnih radova, koju su pripremile žene iz Udruženja „Sumeja” Orašje, Kolo srpskih sestara i Eko-etno iz Boka.
„Cilj projekta Međureligijski susreti je unaprjeđenje i jačanje kulturne suradnje, koje nema bez upoznavanja tradicije kako vlastite, tako i zajednica oko nas i onih s kojima živimo. Najljepši i najkraći put je preko narodnih nošnji, koji su najljepši spomenici ženske strpljivosti i kreativnosti, a što su prepoznali i u Ekumenskoj inicijativi žena iz Omiša, koji su financijski podržali ovaj projekt”, ističe Mandica Živković, voditeljica projekta.

Muzički dio programa upotpunili su tamburaši BZK „Preporod” Orašje, koji su nastupili pod nazivom „Budućnost”, zatim tamburaši KUD-a „Kralj Tomislav” Tolisa, s Mariom Oršolićem, vokalom, pjevačko društvo „Lira” iz Brčkog i KUD „Ravnica” Oštra Luka-Bok.

Kako bi se gosti i posjetitelji revije osjećali što ljepše i ugodnije, žene iz odbora za međureligijsku saradnju Orašje pripremili su brojne domaće specijalitete, u kojima se uživalo, na druženju nakon revije, na kojem se na kraju zaigralo i nekoliko kola.

Na ovoj jedinstvenoj smotri u bošnjačkim gradskim nošnjama pojavili su se i članovi KUD-a “Ševko Avdić” iz Tarevaca Adisa Sulejmen, Tanja Husić, Halilbašić Damir i Zilić Alen. Oni kažu da je to jedno novo i izuzetno lijepo iskustvo.

U nastavku i nekoliko fotografija.

Hits: 0