Petak, 10 Maja

Neka svojih i preko Okeana

Naš mještanin, jedan od mnogih, zaljubljenika u Tarevce koji je kao i mnogi sticajem nesretnih okolnosti stigao čak preko okeana. Pprošle godine je boravio u svom mjestu, u svojim Tarevcima. Imao je sreće da njegov boravak bude u vrijeme teferiča na Šićeri. Odmah je rekao kao mu je lijepo i drago da je bio baš tu u pravo vrijeme.

A šta bi drugo, na teferiču:  Družili smo se uz muziku, po koju Tarevačku kapljicu i dobru  mezu. Pričali smo dugo o prošlosti, o njegovom momkovanju, o uspjesima  FK Zadrugar, o KUD-u „Ševko Avdić“  i tako u krug.  Jednostavno misli i događaji su navirali kao bujica riajeke. U nekim trenucima smo se prosto otimali za riječi kako bi iz sjećanja pozvali sve ljepše i ljepše događaje.  

Došli smo i do poznatog stiha:

Nekad bilo pjeva se i priča,
I pjevat će dok je zemnog hlada,
Na Šićeri na spram Tarevaca,
Nedaleko od Modriče grada,
Došla moba mladih tarevljanja,
Na Šićeru uči đurđev dana.

Naš gost, naš  mještanin, Tarevljanin preko  okeana je bio oduševljen  činjenicom da je do Šićere posut put, zatim napravljen most  na Dusi i konoba za piknik.  Kad smo mu ispričali da ćemo rekonstruisati izvorište Šićere i prosjecati staze do Krekićke i dalje preko Majne do Modriče rekao je da će se i on angažovati da pomogne u realizaciji naših projekata.  

Otišao je iz Tarevaca pomalo tužan što mora ići. Ali to je dio naših sudbina.
Iza toga  bilo je  par telefonskih razgovora i onda zadnji dan marta mjeseca dolazi pošiljka u novcu i kratka  poruka:

U pošiljci  1.600,00 kanadskih  dolara i 60,00 USA dolara, a u poruci samo kratko piše:
„Dragi naši Tarevljani,  želimo vam sve najbolje u životu i uspjeh u radu“.

Bez mnogo detaljisanja dužni smo uz riječi iskrene zahvalnosti i istaći imena učesnika u ovoj akciji.

Svoje priloge su dali: Sejdić Sabit, Sejdić Ervin, Mešanović Jasmin, Mešanović Mirza, Mešanović Zinka i Hajrudin, Mešanović Damir, Mešanović Hamdo, Pirija Mirsad, Pirija Midhat, Mešanović Kemal, Bungur Meho, Bungur Elza, Beganović Nermin i Miki, Husić Nermin, Halilbašić Dževad, Husić Arsen, Okanović Esmir, Halilbašić Nedžad, Gušić Hajrudin, Mehić Džemil, Sendijarević Admir, Hodžić Reno, Djedović Zehro i Mišić Tihomir.

Prilika je da još jedan puta svim donatorima, učesnicima u ovoj akciji zahvalimo, poželimo dobro zdravlje, uspjeh u životu i što više dolazaka u rodni kraj.

I na kraju jedna mala opaska. Naš mještanin, pomenuti  na početku naše priče je zamolio da njegovo ime ne ističemo posebno. I mi smo to ispoštovali. Istovremeno znamo da oni koji treba da znaju ko je bio organizator ove akcije sigurno znaju o kome je riječ.
I još nešto: Donirana sredstva bit će utrošena za nastavak aktivnosti na lolalitetu PARK PRIRODE ŠIĆERA.

Hits: 4