Nedjelja, 5 Maja

Izvještaj komisije Rodni kraj – Decembar 2012

Komisija je proteklih dana u punom sastavu Nerfid Džananović – predsjednik, Amra Jazvić – Odžak, Elko Ogrić – Jakeš, Azra Efendić – Modriča, Admir Topčagić – Tarevci, a odsutan je bio Safet Terzić – Modrički Lug zbog zaduženja koja je prije dogovorio, radi na određen period. Komisija u okrnjenom sastavu zasjedala u prostorijama radio “Preporod”-a, te na osnovu dvomjesecnog iznosa od 1.210 Eura od toga 30 Eura odlazi na troškove podjele pomoći komisija donosi izvještaj o raspoređenim sredstvima:

 

 

  • Spahić Vernes 1966 godište živi u Modriči od socijalne pomoći, nije sposoban za rad jer je psihički bolesnik. Često ide u bolnicu Doboj gdje leži na Neuropsihijatriji. Pomoć bi bila utrošena za kupovinu drva koja su mu potrebna. Dodjeljenja pomoć je u iznosu od 130 Eura (Kupovina drva).

 

 

1

 


 

 

 

  • Huseljić Šerifa 1954 godište iz Modriče. Oboljela joj je štitna žlijezda koju mora operisati u Banjoj Luci. Pošto u porodici živi s mužem koji ne radi i sinom koji također ne radi jer je bolestan. Pomoć bi dobro došla za plaćanje participacije za snimanje i vađenje nalaza u Banjoj Luci kao i za putne troškove. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 100 Eura (Troškovi liječenja).

 

 

2

 


 

 

 

  • Zilić Adis iz Taravaca. Adis je rodjen s tri bubrega, doktori su mu morali odstraniti dva bubrega. Mladi momak ide na dijalizu, tako da mu je potrebna novčana pomoć za kupovinu lijekova. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 100 Eura (Kupovina lijekova).

 

 

3

 


 

 

 

  • Mulić Safija iz Taravaca. Starica koja živi s kcerkom, pomoc im je potrebna jer kćerka ima dijabetes, a ne vidi ni na jedno oko od posljedica njezine bolesti. Pomoc potrebna za kupovinu lijekova, prehrane i plaćanje računa. Dodjeljena je pomoć u iznosu od 100 Eura (50 Eura prehrana i 50 Eura plaćanje računa).

 

 

4

 


 

 

 

  • Plehandžić Kasim iz Jakeša. Živi sa suprugom, mentalno zaostalim sinom Nerminom i sinom Rasimom. Porodica Plehandžić živi u veoma teškoj situaciji, za potrebe oboljelog sina potrebna im je pomoć u životnim namirnicama. Dodjeljena je pomoć u iznosu od 100 Eura (Prehrana).

 

 

5

 


 

 

 

  • Zulfić Bahrudin iz Jakeša, živi sa sinom od 13godina. Žive u podrumu devastiranemale kuće i u veoma su teškoj sitaciji. Bahrudina je supruga ostavila kao i svoga sina. Njih dvojica su lakše mentalno zaostale osobe zbog tih problema Bahrudin nije sposoban za bilo kakav posao. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 100 Eura (Prehrana).

 

 

6

 


 

 

 

  • Bećirbašić Sevleta iz Modričkog Luga je paralizovana osoba koja živi sa suprugom i dva sina koji baš i nisu dobrog zdravstvenog stanja. Brigu o majci vodi stariji sin koji je kupa, presvlači, hrani, odvodi na wc i ostalo. Mlađi sin vodi brigu o zemljoradnji. Suprug Suljo je penzioner i od svoje penzije izdržava citavu porodicu. Dodjeljena pomoc je u iznosu od 100 Eura (Novčana pomoć – po mišljenju komisije ovim osobama treba dodijeliti pomoć i u narednoj podjeli).

 

 

7

 


 

 

 

  • Porodica Medić iz Odžaka. Žive u Novom naselju šestočlana porodica, otac Kristijan, mati Darinka, djeca Kristijan, Pero, Gabrijel i Manuel uzrasta od 8 do 14 godina. Roditelji se zaista trude i ako bez zaposlenja da djeci obezbijede osnovne potrebe za život. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 100 Eura (Prehrana).

 

 

8

 


 

 

 

  • Porodica Matić iz gornje Dubice (Neteka). Šestočlana porodica otac Zlatko, Majka Alima, djeca Tado, Ivo, Dragani Natalija djeca su uzrasta od 3 do 11 godina. Roditelji se trude da svojoj djeci obezbijede najpotrebnije za život i ako su  otac i majka ne zaposleni. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 100 Eura (Prehrana).

 

 

9

 


 

 

 

  • Hatidža Sejdić iz Odžaka. Koja boluje od raka dojke  boravila u bolnici u Orašju od 13.11. do 21.11.2012 godine upućena na Onkološki konzilij Klinike za OHR UKC Tuzla odakle je vraćena zbog zapuštenog TmL. Dojke. Kod kuće trenutno vrši previjanja i prima morfij te je u veoma teškoj i bezizlaznoj zdravstvenoj situaciji. Dodjeljena pomoć je u iznosu od 150 Eura (Novčano za nabavku sterilnih gaza i zavoja jer je otvorena rana).

 

 

10

 

 

 


 

 

 

  • Udruženje „JASNA“ Bihać

    Ćehić Zemina, starica bez ikog svoga i bez ikakvih primanja prosi ispred trgovačkih radnji prinuđena da tako obezbijedi sebi koru hljeba. Dodjeljena pomoć u iznosu od 100 Eura proslijeđena udruženju „JASNA“ koje je poslala Amra Jazvić putem Raiffeisen Bank d.d. 10.12.2012 godine.

 

 

 


 

 

 

Poštovani,

 

Z A B L U D U         Z A M J E N I M O         I S T I N O M !

 

I ovoga puta nastojali smo ne izigrati Vaše povjerenje, od odobrenih 1,210 Eura od kojih je 30 Eura izdvojeno za troškove obilaska ostala sredstva 1180 Eura dodijeljena su na način u pratećem tekstu. Žalosno je i jadno do bola stanje velikog broja stanovnika ovih općina koje pokrivamo dodjelom pomoći, stičem utisak da svakomjesečnom podjelom otkrivamo novi čemer i jad. Koliko je teško dragi naši zemljaci vršiti podjelu potvrđuje nekoliko članova komisije koji po povratku kažu ja ovo više ne mogu. Pokušavam, a dosad i uspijevam osokoliti komisiju da ovo što rade u ime BH Dijaspore treba da ih ojača, a ne „ubije“. Apelujem na sve Vas koji čitate ovaj izvještaj za mjecec Novembar/Decembar, a niste se još učlanili u udruženje „RODNI KRAJ“ da to već od Januara postanete. Jednostavno ne mogu da vjerujem da niste u mogućnosti izdvojiti iz svog mjesečnog budžeta 10Eura. Nemojte se pokolebati i pravdati se da ako niste do sada postali član da nam jednostavno niste potrebni. Svi ste dobro došli i potrebni kako udruženju „RODNI KRAJ“ tako i korisnicima pomoći. Pružamo Vam ruke unesrećenih, teško oboljelih i bijedom napaćenih pružite i Vi njima svoje ruke učlanjenjem u udruženje „RODNI KRAJ“ i donacijom od 10Eura koje ovdje u BiH vrijede mnogo više. Ova podjela je izvršena, zbog vremenskih ne prilika u dva vremenska perioda od 09.12. do 16.12.2012 godine.

 

 

 

Srdačan pozdrav i veliko hvala svima Vama od korisnika pomoći i komisije u Vašem rodnom kraju.

 

 

 

Predsjednik komisije

 

Nerfid Džananović

 

izvor:rodnikraj.org

Hits: 13