Četvrtak, 16 Maja

Uređenje izvorišta Šićera

Nakon čišćenja šume nastale tokom rata na lokalitetu Šićera, pa izgradnji betonskog mosta, pa izgradnji konobe, na red je došlo i uređenje izvorišta Šićera. Neformalna grupa mladih u sastavu

  • Asmir Bungur
  • Amra Halilbašić
  • Adisa Sulejmen
  • Jasmina Mustahbegović
  • Dženita Mešić

uz pomoć Mustafe Mustajbegovića sačinila je projekat i prijavila se na konkurs omladinske banke. Projekat je odobren, a sredinom oktobra počeli su radovi.

 

Mladi svojim angažovanjem daju doprinos da se strateški projekat razvoja seoskog turizma u Tarevcima postupno čini sve realnijim.
Ovim projektom mladi žele urediti izvorište Šićera, što podrazumjeva otvoriti isto iza betonskog zida, iznova riješiti kaptažu te povećati akumulaciju vode. Potrebno je kvalitetnije riješiti isticanje vode, odvodnju viška vode te iznova izlivanje prednjeg zida. Kao uslov sprečavanja rasipanja izvora, potrebno je dodatno ravnanje platoa ispred izvora, sa ciljem proširivanja istog i betoniranje najužeg dijela uz izvor kako bi se eliminisalo blato, uređenje prilaznog puta i izrada propusta na prilaznom putu gdje izvor raskvašava stazu. Također treba izraditi stepenice na dva dijela prilazne staze kako bi se i u lošijim vremenskim uslovima lakše dolazilo do izvora.

Angažovanje i rad mladih na lokalitetu Šićera u prethodnim godinama je omogućio da se značajno poveća broj korisnika i posjetilaca ovog prelijepog ambijenta.
Zato uvjek možemo reći da će koristi od ovog projekta imati svi mladi iz Tarevaca ili bolje svi mještani Tarevaca i okoline koji dolaze na Šićeru kao i svi gosti i prijatelji ovog kraja.

 

Merima Alić danas je posjetila Šićeru i zatekla radove te ih je zabilježila i fotografijom. Pogledajte…

Hits: 8