Srijeda, 15 Maja

Četvrtak 28.6.2012 u 11h:Pozivamo vas na prezentaciju projekta u Omladinskom domu u Tarevcima: BBI i Turkish Ziraat Bank implementiraju turski kredit od 100 miliona eura u BiH

U Omladinskom domu u Tarevcima će u četvrtak 28.6.2012  u 11h biti organizovana prezentacija o turskom kreditu u iznosu od 100 miliona eura. Pozivamo sve zainteresovane da dođu na tu prezentaciju, a termin će biti naknadno objavljen.

 Profitne stope za kratkoročna finansiranja su 2.99% na godišnjem nivou, a dugoročnija finansiranja od 3.49%

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) potpisan je memorandum o razumijevanju između T. C. Ziraat Bankasi A. S. iz Ankare, Bosna Bank International (BBI) i Turkish Ziraat Bank Bosnia o uspostavljanju kreditne linije u iznosu od 100 miliona eura na period od deset godina. Sredstva je odobrila Vlada Republike Turske, a dodijeljivanje kreditne linije objavio je na SBF-u zamjenik turskog premijera Ali Babacan. Finansijska linija bit će implementirana i plasirana krajnjim korisnicima u Bosni i Hercegovini putem dvije finansijske institucije. To su Bosna Bank International d.d. Sarajevo i Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo. Svaka od ove dvije banke imat će na raspolaganju po pedeset miliona eura finansijske linije, za dalje plasmane krajnjim korisnicima.

Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima za investiranja u poljoprivredu i drugu proizvodnju, turizam i ostale usluge fizičkim licima, kao i malim i srednjim preduzećima (SME), sa osobitim naglaskom na održivi manjinski povratak na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

O uslovima koje inidivudualni podnosioci zahtjeva trebaju da ispune, generalni direktor Bosna Bank International, Amer Bukvić rekao je za agenciju Anadolija kako se finansiranje odobrava kreditno sposobnim fizičkim licima.

 

Da bi se smatrali podobnim za finansiranje, fizička lica, prije svega, trebaju imati biti punoljetna u momentu korištenja finansiranja i maksimalno imati 65 godina starosti, u momentu dospjeća finansiranja, biti građani Bosne i Hercegovine, dokazati stabilan izvor mjesečnog prihoda za otplatu finansiranja, imati zakonski registrovan vlastiti biznis (za fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost), obezbijediti dovoljnu garanciju za finansiranje, koje može biti zahtijevano od strane banke.
 
Kako nam je pojasnio direktor Bukvić, preduzeća podobna za finansiranje trebaju biti zakonski i poreski registrovani, angažovani u agro industriji, proizvodnji hrane, turističkoj djelatnosti ili drugim vezanim uslugama, zapošljavati manje od 250 uposlenika, imati godišnji promet koji ne prelazi 50 miliona eura, te aktivu manju od 43 miliona eura, dokazati prethodno operativno iskustvo u poslovnoj aktivnosti koja je predmet finansiranja, imati organizaciju, upravu, osoblje i finansijske i druge izvore koji se zahtijevaju za efikasno vođenje poslovnih operacija, uključujući i izvršavanje projekta koji je predmet finansiranja, biti kreditno sposobna i dobrog finansijskog stanja.

 

“Banka će procijeniti finansijsku održivost preduzeća na temelju njegove finansijske istorije, kao i trenutne i projektovane finansijske pozicije”, izjavio je Amer Bukvić za agenciju Anadolija.
 
Odobrena kreditna sredstva trebaju biti investirana u poljoprivredu ili drugu projektom predviđenu proizvodnju, turizam, i druge usluge koje stvaraju novu vrijednost, a u svrhu povećanja postojećeg biznisa. Mogu biti i u vezi sa održivim manjinskim povratkom, dokazati da su za nova zapošljavanja, povećanje proizvodnje ili poslovnih kapaciteta, dokazati da su tehnički izvodljiva, ekonomski, finansijski i komercijalno održiva, kao da su i u funkciji zaštite prirodnog okruženja, ali i u skladu sa svim važećim zakonima i regulativama vezano za zdravstvenu zaštitu i zaštitu sigurnosti i okoliša.
 
Rečeno je kako će profitne stope primarno ovise od period finansiranja, povećavajući se za dugoročnija finansiranja. U svakom slučaju, vrlo su povoljne u odnosu na ostale banke u regiji. Tako će profitne stope za kratkoročna finansiranja su od 2.99% godišnje, a dugoročnija finansiranja od 3.49% godišnje. Otplata će se vršiti u jednakim mjesečnim anuitetima ( ili 6-mjesečno za npr.finansiranja u poljoprivredi) do maksimalno 96 mjeseci, uključujući grace period.
 
Finansiranja će biti odobravana u konvertibilnim markama. Jedan pravni ili fizički subjekat, ukoliko se procijeni kreditno sposobnim, može biti korisnik više kreditinih linija, po jedne od svakog tipa finansiranja.

 

Ovo je u razgovoru za agenciju Anadolija potvrdio i direktor BBI. “Jedan klijent može aplicirati za određena finansiranja više puta u periodu od deset godina, ukoliko zadovoljava uslove za odobrenje finansiranja”, pojasnio je Amer Bukvić direktor Bosna Bank International.

Hits: 1