Subota, 18 Maja

U MODRIČI OBILJEŽEN 3.MAJ, „DAN OTPORA U MODRIČI I DAN MODRIČKIH JEDINICA U AR BiH i HVO“

Trećeg maja 1992.godine su počela granatiranja Modriče i okoline. Tog trećeg maja su pale i prve žrtve agresije i toga dana je Modriča počela da piše svoj najkrvaiji i najnazadniji period u istoriji.
Dvadeset godina poslije patrioti, borci i iskreni zaljubljenici u svoj grad su organizovali prigodnu mifestaciju  sa ciljem da se ne zaboravi šta se prije dvadeset godina dogodilo i trajalo četiri godine rata. Ni posleijeratni oporavak gotovo da nije bio  ništa lakši od samog rata.

U MZ Tarevci, Jakeš, Modrički Lug, Garevac i Čardak u prigodnom terminu položeno je cvijeće na obilježja izginulih boraca i branitelja modričkog kraja.

U Modriči je u poslijepodnevnom terminu takođe položeno cvijeće na centralnom šehidskom obilježju kod Srednje džamije. Pored toga predstavnik građevinskog odbora za izgradnju obilježja Bahrudin Mehić  obratio se prisutnim mještanima i gostima a imami modričkih džemata su proučili jasin na šehidskom obilježju.

Prigodna akademija organizovana je na platou malih sportova „Aktiv 4“ u okviru koje su se prisutnima obratili predstavnici boračkih populacija. Tako je ispred demobilisanih boraca govorio Hadžiahmetović Ibrahim, u ime invalida rata Džindo Benjamin a ispred porodica poginulih boraca govorila je Asmira Todorović.

Ovoj svečanosti odazvali su se i ugledni predstavnici institucija u BiH i susjednih opština. Tako je svojim prisustvom  ovaj događaj uveličao Potpredsjednik RS Enes Suljkanović a ispred Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida rata svečanosti jeprisustvovao pomoćnik ministra Nezim Ćatić.

Ispred delegacije boraca opštine Zvornik prisutnim se obratio Hamidović Enes, ispred opštine Orašje Ninoslav Sušolović  zastupnik Županije posavske, ispred opštine Odžak govorio je Derviš  Šaćirović predsjednik skupštine Odžak a ispred delegacije opštine Gradačac govorio je Načelnik opštine Fadil Imširović.

Svečanost je obogaćena i utakmicom između ekipe Zlatnih Ljiiljana iz Gradačca i ekipe Veterana iz Modriče. Iako rezultat nije bio bitan utakmica je završena sa rezultatom 2 : 2.

Na kraju je nastavljeno druženje domaćina i gostiju uz borački ručak ili bolje rečeno vojnički grah.

Svi kažu da je bilo ukusno.

U nastavku kažu da slika govori više od hilhadu riječi.

Hits: 3