Petak, 10 Maja

Instalirana sušara voća u Tarevcima

MODRIČA – U Modriči je danas potpisan Memorandum o donaciji bošnjačkim povratnicima dvije sušare za voće i povrće i 16 000 sadnica maline, čiju je nabavku u ukupnom izosu od 110.000 maraka obezbijedila Vlada Irana posredstvom Iranske nevladine organizacije u BiH “BIRDS”.

Memorandum su potpisali potpredsjednik Republike Srpske (RS) Enes Suljkanović, ambasador Irana u BiH Golam Reze Jusufi i načelnici opština Modriče Mladen Krekić i Teslića Savo Kasapović.

Sušare su dodijeljene bošnjačkim povratničkim naseljima Tarevci u Modriči i Kamenica u Tesliću, a 16 povratničkih porodica u Kamenici dobilo je po 1 000 sadnica maline, dok će, prema Memorandumu, Vlada Irana pomoći izgradnju zgrade Islamske vjerske zajednice u Modriči sa 20.000 maraka.

Projekat je pokrenut početkom ove godine i u njegovoj realizaciji učestvovale su i vlade RS i Tuzlanskog kantona, lokalne zajednice i mještani Tarevaca i Kamenice, rekao je potpredsjednik Suljkanović i izrazio uvjerenje da će u narednoj godini oprema biti stavljena u funkciju i da će realizacijom projekta biti direktno i indirektno uposlen veliki broj povratnika i domicilnog stanovništva Modriče i Teslića.

Ambasador Irana u BiH rekao je da BiH ima velike potencijale u poljoprivredi, zbog čega iranska Vlada želi da pomogne razvoj ove privredne grane.

On je istakao ulogu potpredsjednika RS Suljkanovića u iniciranju poslovne saradnje BiH i Irana.

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča, rekao je da je kapacitet sušara 1 000 kilograma za 24 časa, dodajući da su prošle godine voćari sa područja Modriče i Gradačca izvezli 74 šlepera sušene šljive na zapadnoevropsko tržište.

U narednoj godini u Tarevcima planirano je instaliranje svaremene hladnjače, čime će ovaj projekat bio završen, izjavio je Zijad Dugić, predsjednik modričke Mjesne zajendice Tarevci, gdje je potpisan Memorandum i predata sušara Zemljopradničkom zadruzi Tarevci.

izvor:nezavisne.com

 


Dana 29.11.2011.godine, potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, zajedno sa ambasadorom Islamske Republike Iran Nj.E. Gholamrez Yousefi i njegovim saradnicima posjetio opštinu Modriča. Razlog posjete opštini Modriča je posjeta načelniku opštine g-dinu Mladenu Krekiću i potpisivanje Memoranduma o saradnji između potpredsjednika RS, Ambasade Islamske Republike Iran, BIRDS-a,  iranske humanitarne organzacije, opština Modriča i Teslić i predstavnika Mjesnih zajednica Tarevci i Kamenica. Projekat vrijedan preko 110.000 KM kojim je mjesnoj zajednici Tarevci, opština Modriča, obezbjeđena sušara u vrijednosti oko 37.000 KM, 20.000 KM za Medžlis islamske zajednice u Modriči, sušara za mjesnu zajednicu Kamenica, opština Teslić, u vrijednosti od 37.000 KM kao i zasadi malina za Kamenicu u vrijednosti od 17.000 KM.

Na sastanku, u opštini Modriča, učesnici su razgovarali o značaju projekta koji će biti relizovan u opštinama Teslić i Modriča kao i o potencijalima koje pruža cijela BiH. Načelnici opština Modriča, Mladen Krekić i Teslić, Savo Kasapović su se u ime svojim opština zahvalili ambasadoru Islamske Republike Iran i direktoru BIRDS-a g-din Mohammadu Jaryani na ispunjenim obećanjima sa željom da ovakvih projekata bude još više čime bi se poboljšao život povratnika i domicilnog stanovništva. Posebno su istakli ulogu potpredsjednika Republike Srpske Enesa Suljkanovića koji je bio glavni inicijator svih aktivnosti i  „krivac“ što je i veoma uspješno realizovano. Ambasador Irana je izrazio zadovoljstvo jer su uspjeli da obezbjede sredstva za ovakve projekte koji su od velikog značaja za povratnike i domicilno stanovništvo što je prioritet u njihovim nastojanjima da pomognu napaćenom stanovništvu Bosne i Hercegovine. Takođe je istakao ulogu potpredsjednika RS u realizaciji ovog projekta kao i njegovu borbu za pomoć običnim ljudima u BiH. Istakao je i želju Vlade Irana za ulaganja u BiH gdje su obezbjedili preko 140.000.000 KM za ulaganja u Republiku Srpsku i Federaciju BiH. To se posebno odnosi na razvoj željezničkog saobraćaja, ali i ulaganja u druge potencijale u cijeloj BiH.

Nakon sastanka u opštini Modriča gosti su posjetili Medžlis Islamske zajednice Modriča za koji su izdvojili 20.000 KM. Nakon Medžlisa delegacija je otišla u Tarevce gdje su potpisali Memorandum o saradnji. Stanovnici mjesne zajednice Tarevci su organizovali i kulturno-zabavni program nakon čega su potpredsjednik Republike Srpske i Ambasador Irana svečano otvorili sušaru kapaciteta 1 tone koja je donirana od strane BIRDS-a.

SULJKANOVIĆ: Mještani mjesnih zajednica Kamenica i Tarevci su svojom trudom i zalaganjem kao i kvalitetom svojih projekata zaslužili da dobiju sušare i zasade malina. Ja sam na terenu prepoznao njihovu viziju i mogućnosti i kao takve predložio iranskoj humanitarnoj organizaciji BIRDS koji su izrazili spremnosti da pomognu mještanima tih mjesnih zajednica. Posebno treba pohvaliti načelnike opština Doboj, Modriča i Teslić koji su širom otvorili vrata opštine povratnicima i pomogli im u njihovim nastojanjima da obezbjede sebi egzistenciju za život jer tu sreću nemaju svi povratnici na području cijele BiH. Nadam se da ćemo zajednički prepoznati još projekata koji ćemo u budućnosti realizovati uz pomoć BIRDS-a.

IZVOR:predsjednikrs.net

Hits: 6