Petak, 26 Aprila

O ćetenijadi

Ćetenijada u Tarevcima je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u februaru mjesecu. Pokrenuta je 2004. godine i osmišljena sa ciljem da se stari običaj ovog kraja, pravljenje slatkiša ćetenije, sačuva od zaborava i prenese na nove generacije.

Šta je to Ćetenija?

Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje. U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.

Potrebni sastojci:
•    1,5 – 2 kg šećera;
•    3 – 4 kg uprženog brašna;
•    Voda;
•    jedan limun;
•    pola maslaca.

Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Za korištenje pri pravljenju ćetenije mora biti hladno. Ukuhani šećer kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće. Isti se ohlađen vadi iz tepsije neko vrijeme kajša u rukama zatim se taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješniji. Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.         Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi. Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najaveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

{gallery}k2/galleries/205{/gallery}

Hits: 14