Petak, 26 Aprila

3. maj 2023. godine – 31. godišnjica od početka agresije i organizovanog otpora u Modriči

U Modriči je 3.maja 2023.god. održan prigodan skup ispred Centralnog obilježja palim borcima i civilnim žrtvama kod Srednje džamije u povodu obilježavanja 31. godine od početka napada na Modriču i organizovanog otpora agresiji.
Na skupu su izloženi panoi palih boraca i civilnih žrtava rata. Za duše svim šehidima i civilnim žrtvama jasin su proučili imami Medžlisa Modriča, a položeno je cvijeće uz učenje fatihe ispred članova šehidskih porodica i ispred organizacije demobilisanih boraca A R BiH.
Svakako ovakvi skupovi ne mogu biti bez prigodne riječi, a ovaj puta prisutnima se obratio Herdić Dževad potpredsjednik Skupštine boračke organizacije Modriča.
Uz fotografije sa ovog skupa navodimo i nekoliko rečenica iz prigodnog obraćanja prisutnim.

Danas, ja evo govorim u ime svih boračkih skupina, dakle i u ime porodica poginulih boraca, i u ime invalida rata i demobilisanih boraca i valja eto nešto reći razložno i razumno o vremenu koje nije bilo nimalo razumno.

Da, koliko god bilo plemenito biti borac i braniti svoju domovinu, valja reći da mi to nismo birali ni planirali. Svi mi koji smo učestvovali u odbrani ove, nama jedine domovine, koja se zove Bosna i Hercegovina, valja reći da smo postali borci u trenutku kada nismo imali drugog izbora, napadnuti smo i valjalo se braniti.
Mi smo posljedica napada, nismo uzrok kao što su napadači.
Ovom prilikom treba reći da je ovaj grad, kad je već napadnut, iznjedrio svoje patriote i branioce. Znali smo se organizovati i dati doprinos odbrani ljudi i dobara u ovom gradu i okolnim mjestima.
Dali smo puni doprinos odbrani ovog kraja.

Danas smo upravo pred spomenikom gdje su ispisana imena šehida i civilnih žrtava koji ničim nisu doprinosili da im se dogodi to što se dogodilo. Oni su samo voljeli svoj grad i samo čuvali dostojanstvo i svoje porodice.

Zdrav razum će reći da to nije trebalo nikome, pa ni onima koji su bili pokretači svega ružnog što se dogodilo.
Ali, na žalost, tu nije bilo zdravog razuma!

Danas smo svjedoci svakojakih objašnjenja kako se sve dogodilo. Oni koji su sami otišli iz grada da ga ostave etnički čistog, kako bi bez vlastitih žrtava, na grad poslali granate, vrlo hrabro govore kako ih je eto neko istjerao. I eto zato što su istjerani oni su morali da oslobađaju grad. Znam da ne mislite i vi tako. Ne možete vjerovati jer nije bilo tako. Otišli su, nisu istjerani. Otišli su i nisu upozorili komšije i prijatelje da će im poslati granate. Otišli su da bi onima koji su ostali mogli nanijeti zlo. I nanijeli su. Baš veliko zlo su nam nanijeli.

Ovdje nas ima sasvim dovoljno koji smo to doživjeli, da možemo reći i objasniti kako je bilo, dovoljno nas da ispričamo istinu.
Žalosno je što na ovim našim bosanskim prostorima ima više istina, a ne jedna ona prava. Žalosno je da se stvari ne nazivaju pravim imenima.
Žalosno je da su mnoge stvari izgubile pravi smisao i značenje.
Kako samo licemjerno zvuči kada oni koji su bili na mjestu ispaljenja granata na ovaj grad govore kako su oni branili i oslobađali ovaj grad.
Ako se stvari pravilno posmatraju oni su oslobađali naše kuće od nas samih…,

Hits: 447