Petak, 26 Aprila

Foto: Mevlud u Donjoj džamiji u Tarevcima

U petak, 30.12.2016.god./01.rebiu-l-ahir 1438.h.g. nakon jacija-namaza u Donjoj džamiji u Tarevcima upriličena je mevludska svečanost kojoj je prisustovao veliki broj džematlija iz svih naših džemata, predvođenih svojim imamima na čelu sa gl.imamom prof.Safet ef.Karahmetovićem i njegovim pomoćnikom Osman ef.Mulahusejnovićem.
Prigodne selame i riječi dobrodošlice prisutnima uputio je imam džemata Redžo ef. Mehanović, zahvalivši se svima na dolasku i upućujući dovu Allahu dž.š. da na ovaj skup spusti Svoj rahmet i berićet. Zatim se pristupilo izvođenju mevludskog programa u kojem su učešća uzeli svi imami kao i učenice Behram-begove medrese Mediha Kujraković, Belma Husejnović i Amela Omerović kao i polaznik mekteba iz Bosanskog Šamca Ahmed Karahmetović. U mevludu je učestovao i h.Ishak ef.Kavazović koji je sve prisutne počastio milozvučnim učenjem ezana i mevluda.
Na kraju programa prigodan vazu-nasihat je kazivao gl.imam MIZ Gradačac mr.Nusret ef. Kujraković a obzirom da je ovo bila jedna od posljednjih aktivnosti u okviru obilježavanja mevludskog mjeseca bila je to prilika da se svim prisutnim obrati i gl.imam prof.Safet ef. Karahmetović koji je iznio svoje utiske o svim prethodno organizovanim aktivnostima koje su bile veoma različite i u čijem planiranju se vodilo računa da za svaki uzrast naših džematlija kako djece, omladine, žena tako i za sve zajedno budu organizovane aktivnosti na kojima su imali priliku slušati i učiti o najboljem insanu, učitelju i vjerovjesniku Muhammedu a.s.
Safet ef. je kazao da su sve upriličene aktivnosti veoma uspješno organizovane i sprovedene ali nam valja voditi računa o jednom a to je da budemo u kontinuitetu i da se tokom cijele godine sastajemo na sličnim druženjima kako bismo snažili svoj iman.
Učenjem ašareta i dove mevludska svečanost u Donjoj džamiji u Tarevcima privedena je kraju.
Allaha dž.š. molimo da ovo upiše u naša dobra djela, da sve prisutne obaspe svojim Rahmetom i da nas sve sastavi u Džennetu u društvu poslanika, šehida i dobrih Svojih robova.
Amin ja Rabbel ‘alemin

Izvor: Facebook

Hits: 25