Subota, 27 Aprila

U Omladinskom domu Tarevci centralno grijanje

Pričao o Omladinskom domu u Tarevcima je poprilično duga i sa puno detalja.
Bez namjere da opteretimo prijatelje stranice Tarevci.info, skoknut ćemo malo u prošlost.

Sada već daleke, 1921.godine pokrenuta je inicijativa za izgradnju prve tarevačke osnovne škole. Predsjednik građevinskog odbora bio je Asim-beg Širbegović. Plac za gradnju škole poklonio je Mustajbegović Uzejr-bega Mustafa a Kraljevina Jugoslavija  je odobrila toliko sredstava da se mogao sagraditi temelj za školu. Sve ostalo su obezbjedili mještani vlastitim sredstvima i radom.

Bilo kako bilo, škola je počela sa radom 1931.godine.
Šezdesetih godina škola je postala tijesna za veliki broj školaraca pa su za pohađanje petorazredne škole  korištene i tri učionice u Zadružnom domu Tarevci.
Kada je 1972.godine sagrađena nova, sada možemo reći druga, osnovna škola u Tarevcima, stari objekat  škole predat je na upravljanje i korištenje Mjesnoj zajednici Tarevci.
Isti je godinama korišten kao objekat za sva društvena događanja. Tu je bila kancelarija MZ Tarevci, prostorije za rad KUD-a „Ševko Avdić“  i omladine, sala za igranke, prostorije karate kluba i dr.

Godine 1979. objekat je u građevinskom smislu u potpunosti rekonstruisan. Sredstva za radove obezbjedila je MZ Tarevci uvođenjemmjesnog samodoprinosa. Tada definisani prostori i dimenzije objekta  zadržane su i do današnjih dana.  A 1986.godine  okončano je poslednje uređenje Doma. Tada je urađena fasada, ugrađena nova stolarija i postavljen spomenik borcima NOR-a ispred objekta.
Potpuno uređen i u novom ruhu Omladinski dom Tarevci je dočekao nesretne  godine devedesetih.

Po povratku u oktobru 1999.godine Omladinski dom je svoje Tarevljane dočekao u potpuno ruševnom stanju. Bilo ga je žalosno gledati, posebno onim koji su,  još u sebi nosili sliku lijepo uređenog doma i sliku na daleko poznatih tarevačkih igranki četvrtkom.

Već 2001. godine entuzijasti su pokrenuli aktivnost njegove obnove. Urađen je projekat rekonstrukcije i tako je slika, potpuno ruševnog objekta, počela da se mijenja. Već 2003.godine objekat  je rekonstruisan u grubim građevinskim radovima. Tada su urađene nove međuetažne ploče, stubište i krov.  Od tada, svake godine, se ponešto uradi na ovom objektu pa se često može čuti izreka da se do sadašnjeg stanja Omladinskog doma Tarevci došlo realizacijom velikog broja sitnih projekata.
Kroz sve ove godine, koliko traje rekonstrukcija i obnova objekta, isti se intenzivno koristi u svrhu organizovanja raznih društvenih događanja. I mladi i stari imaju prostor i mogućnos za vlastite aktivnosti.
Tako danas možemo reći da je  Omladinski dom Tarevci zajedno sa sadržajima oko doma kompleksu koji predstavlja veoma sadržajnu cijelinu za mnoge aktivnosti u MZ.

Nekom drugom prilikom ćemo za prijatelje stranice Tarevci.info sačiniti jednu prezentaciju šta to sve spada u kompleks Omladinskog doma Tarevci i kakvi su nam planovi za nova poboljšanja.

Ovom prilikom našu radost, o još jednom uspješno realizovanom projektu, želimo podijeliti baš sa prijateljima stranice Tarevci.info.
Naime, ovih dana, evo na kraju decembra 2014.godine, u ovm, za Tarevce značajnom objektu, okončavaju se radovi na ugradnji centralnog grijanja.
Neki će se sjetiti da smo u proljeće ove godine realizovali projekat unutrašnjeg uređenja sale i pozornice a evo sada i centralno grijanje.
Ovim se stiču mnogo bolji uslovi za organizovane aktivnosti u Omladinskom domu Tarevci.  Čestitamo…

Prije nego vašoj pažnji preporučimo pregledanje fotografija o toku radova na ugradnji centralnog grijanja želimo istaći da je projekat uređenja sale podržan sredstvima Centra za promociju  civilnog društava (CPCD) a projekat izrade centralnog grijanja sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI). Pri izradi-ugradnji centralnog grijanja značajnu podršku obezbjeila je  i firme „Termovod-Kuburić“.

Donatorima i ovom prilikom upućujemo posebne riječi zahvalnosti  jer bez njihovog razumjevanja i podrške naši planovi bi se mnogo sporije  ostvarivali.

Hits: 11