Petak, 29 Marta

Foto: Marš mira Nezuk-Potočari 2014

Grupa Modričana – članovi udruženja “4T” i “PPO” ove godine su organizovano uzeli učešće na pješaćkom pohodu Marš mira, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te

podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Grupa Modričana bila je sastavljena iz dva dijela – prva je učestvovala u pješačkom pohodu, a druga je bila logistika odnosno druga grupa je kombijem pratila prvu grupu i za njih je pripremala hranu i prenoćište u šatorima.

Na dan dženaze, 11.7.2014. grupu je posjetio i naš veliki prijatelj Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske.

Učesnici Marša su istakli da su jako zadovoljni i sretni što su učestvovali na ovako jednom pohodu i kako jedva čekaju sljedeću godinu kako bi ponovno išli u pohod.

Organizatori se zahvaljuju svim sponzorima iz Modriče i dijaspore koji su podržali ovu akciju.

Kako je to izgledalo najbolje se može vidjeti na fotografijama koje slijede…

Hits: 20