Utorak, 21 Maja

Tradicionalno druženje na Šićeri

Kako je nastala tradicija, da se 6.maja, odlaska na Šićeru i tamo teferiči, ni najstariji Tarevljani ni Modričani to ne znaju, ali se tradicija njeguje.
Prije nesretnih ratnih godina taj običaj je u dolinu Duse a na domak planinskog izvora Šićera dovodio po hiljadu dvije a  nekad i više ljubitelja prirode iz Modričkog kraja.
Kroz nesretne godine taj običaj je bio zamro. Po principu: Otišlo domicilno stanovništvo otišao i običaj ali kad su se protjerani vratili vratio se i običaj.

Obzirom na obilne padavine u aprilu a posebno 03. i 04. maja došlo je i do poplave. Mala pitoma riječica Dusa je izašla iz korita. Poplavila je njive i usjeve ali i mjesto gdje se tradicionalno sjedi i teferiči za Đurđevo-Jurjevo. Dva dana poslije poplave postovaoci tradicije i ljubitelji prirode se preko raskvašenog i blatnjavog prilaznog puta i još uvjek povelike vode skupiše i teferičiše do kasno u noć.

Mnogi su samo došli na Šićeru po vodu i otišli ali je bilo mnogo i onih koji su teferičili. Neki su malo zažalili što ovaj puta nije bio agregat i moćno ozvučenje ali su prihvatili i objašnjenje kako se sva ta tehnika nije mogla nositi po blatu koje je Dusa ostavila poslije poplave.

No bilo kako bilo. I ove godine na Šićeri  se feštalo do kasno u noć. I bez ozvučenja se pjevalo i kolo zaigralo a ni logorska vatra nije izostala.

Fotografski aparat je dio toga zabilježio i informaciju o događaju možemo podijeliti sa svim prijateljima portala tarevci.info.  

Hits: 9