Ponedjeljak, 29 Aprila

Zapaženo učešće Udruženja „4T“ na manifestaciji „Gastro susreti Modriča 2014.“

 Modriči je 24.04.2014.god. utemeljena još jedna manifestacija. Kako kaže jedan od organizatora ako smo prvom susretu dali naziv  Gastro susreti Modriča 2014. tako je normalno da se organizuje i 2015.godine i tako redom. I zaista, zadovoljni su i organizatori i učesnici a pri odlasku su se pozdravljali sa obećanjem da će se i na godinu naći istim povodom i na istom mjestu.

Ideja je potekla od Udruženja žena „Veliko srce“ iz Modriče. I to sa namjerom da se manifestacija organizuje na otvorenom u glavnoj ulici u Modriči. Loši vremenski uslovi su uticali da se sve organizuje u Kino sali što je organizatore poštedilo brige da li će kiša i vjetar pokvariti realizaciju planiranog sadržaja.

Na manifestaciji su učestvovala 22 učesnika sa područja opštine Modriča, Gradačac, Brčko, Derventa, Brod, Šamac i Laktaši. Organizatori gastro susreta su Turistička organizacija opštine Modriča, Udruženje žena „Veliko srce“ iz Modriče i Opština Modriča.

Na ovom manifestaciji Udruženje „4T“ Modriča-Tarevci imalo bogat i izuzetno dobro posjećen štand. Nije falilo entuzijazma organizatorima iz udruženja ali ni domaćicama. Na štandu su prezentovane pakovane tarevačke rakije porodica Mulić, Ramić, Sulejmen, Mustajbegović i Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci. Isto tako su gostima ponuđeni Kadirini pekmezi i sirće i kompot od suhi šljiva kojeg proizvodi i pakuje Zadruga Tarevci.
Domaćice su se ogledale u tradicionalnim slatkišima pa su posjetioci na Gastro manifestaciji mogli probati: Šemsinu jabukovaču, Vahidine hurmašice sa jabukovim pekmezom, Nerkinu šljivopitu, Kadirinu halvu, Vezirin ukuhani šećer i Nasihine hurmašice sa kokosom i mekane kukuruzne prohice.
Da su domaćice izvrsno odradile svoj posao najbolje potvrđuje činjenica da su svi slatkiši sa štanda „4T“ prije zatvaranja manifestacije već bili pokupljeni. Nisu bili rijetki sladokusci koji su se po slatkiše navraćali i po nekoliko puta.
Svakako, posebna atrakcija je bio grah iz velikog zemljenog lonca. Recepturu je sačinio na daleko poznati majstor kuhinje Fahro Djedović a umjeće u kuhanju je pokazao Nermin Halilbašić-Kerbo.
Bilo je graha za stotinjak posjetilaca i bogami svi su ga hvalili. Zato ovom prilikom želimo napraviti i promociju recepture Gurmanskog graha ŠIĆERA. Upravo dajemo izvornu recepturu pa ko voli nek izvoli.
                                 

 Gurmanski grah „ŠIĆERA“
 Receptura za 50L graha

–    Grah (šareni)  5kg,
–    Juneće meso (na kockice isječeni vrat) 5kg,
–    Suha rebra juneća 1kg,
–    Kost juneća, koljeno od prednje noge,
–    Ulje 0.5L,
–    Suhe mahune 0.5kg,
–    Suha bamija 1 – 2 niza,
–    Pečena paprika (crvena) 0.5 – 1 kg,
–    Mrkva isječena na tanke krugove,
–    Crveni luk (sitno isječen),
–    Lovorov list, par komada,
–    Aleva paprika, 2 kašike,
–    Biber,
–    So,
–    Vegeta,
–    Bijeli luk,
–    Fant za grah 4 kesice.
–    Izvorska voda „Šićera“ 30 L.

Tu su i fotografije koje mogu prenijeti dio lijepe atmosfere i ugođaja.

Tekst i foto: Mustafa Mustajbegović

Hits: 16