Ponedjeljak, 27 Marta

Apel za pomoć Suadi Mešanović

Dragi Tarevljani i prijatelji Tarevaca!
Pokrećemo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za podršku u liječenju naše mještanke Suade Mešanović, rođene 1962. godine.
Samo da se podsjetimo:
Suada Mešanović, (svima poznata kao Suada Hatidžina), cijeli život ima zdravstvene probleme, te je praktično cio život pod terapijom i nužnom brigom trećeg lica. Još u ranom djetinjstvu uspostavljena joj je dijagnoza „ispodprosječna intelektualna sposobnost“. Jasno je, da je za Suadu, kao osobu sa poteškoćama u razvoju, uvijek bilo potrebno neprekidno obezbjeđivanje odgovarajuće terapije i njege, koju je do sada, sa više ili manje problema, uz podršku porodice bilo uspješno.


Prisutni problemi višestruko su se usložili početkom 2023. godine kada je Suadi otkriven zloćudni tumor na bubregu, nakon čega je uslijedila hitna operacija odstranjenja jednog bubrega. Operacija je bila uspješna i kada se očekivalo da će stanje krenuti kako tako u dobrom pravcu, tri dana nakon operacije Suada je slomila kuk, te je ponovo morala na operaciju. U nekoliko dana Suadi su urađena dva teška, bolna i zahtjevna operativna zahvata zbog čega se njeno i onako teško psihičko stanje dodatno pogoršalo. Novo nastala situacija je, najblaže rečeno, katastrofalna. Dvije teške operacije i dodatno usložnjavanje psihičkog stanja, našoj mještanki Suadi i članovima porodice, koji se staraju o njoj učinili su stanje fizički i psihički jako zahtjevnim i u materijalnom smislu potpuno nedostižnim.
Naša hrabra Suada se oporavlja u kućnim uslovima, ali proces oporavka će biti težak, dug i finansijski iscrpljujući. Ona pored redovne terapije i kontrola, mora primati terapije za postoperativne simptome oba operativna zahvata, mora imati cijelodnevno prisustvo jedne do dvije osobe, jer se ne može i ne smije kretati. Često je veliki problem i njeno nastojanje da se pomjera i ustaje, a sve to njeno stanje ne dozvoljava, pa je treba umirivati.
Fizikalne terapije i kontrole, zbog njenog specifičnog stanja, u pravilu se zakazuju i realizuju na Klinici u Banjaluci. Na već rečeno svakako treba dodati nužne specijalističke tretmane ortopeda, onkologa, psihoterapeuta i fizioterapeuta. Sve navedeno i mnogo toga nepomenutog proizvodi troškove koji nadilaze mogućnosti Suadine najuže porodice. Upravo zbog toga je ovaj apel da se pomogne.
Ko želi i može pomoći našoj Suadi, u ovom teškom periodu, svoju dobru namjeru i razumjevanje može realizovati na jedan od načina:
– Uplatom na broj računa 5520002071636338, koji je otvoren na ime njene sestre Abdijanović Jasminke, koja je Suadin staretelj u stvarnom i pravnom smislu.
– Ili direktnom uplatom kod Jasminke Abdijanović, njene sestre.
Za dodatne informacije navodimo slijedeće brojeve tel: +38766-078-474 ili +38753-814-148.
Suadi želimo brz i uspješan oporavak a svim učesnicima u akciji sreću i dobro zdravlje.
O toku akcije svakako ćemo izvjestiti putem ovog portala.

Hits: 1031