Nedjelja, 3 Jula

Marš mira 2022 – Poziv modričanima da se prijave za učešće

Već 10. godinu za redom Udruženje “Povratak, posao i opstanak na modričkoj regiji” Modriča i Udruženje “4T” Modriča organizuju zajedničko učešće modričana na manifestaciji “Marš mira” koja se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.
Organizatori i ove godine pozivaju sve zainteresovane da se prijave za organizovano učešće modričana na ovogodišnjoj manifestaciji “Marš mira 2022” .

Svi zainteresovani za učešće na manifestaciji mogu se prijaviti kod Nahdeta Sulejmena Salkice (061-178-459) i Fahrudina Sarvana – Gucija (065-761-671).

Tokom ovih godina oganizacija učešća se razvila na jedan visok nivo, posebno zahvaljujući sponzorima koji su financijskim i materijalnim sredstvima uvijek podržavali ovu aktivnost. Organizatori se nadaju da ovakav vid podrške neće izostati ni ovaj put.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2022. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u iz Nezuka, opština Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom :

Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

Alternativna trasa odvija se na potezu Borak – Potočari, u trajanju od dva dana, sa znatno manjim brojem učesnika. Kako zbog prohodnosti terena, tako i zbog trajanja, ove putanja se preporučuje učesnicima koji se ne osjećaju dovoljno spremnim za put iz Nezuka, a i dalje imaju volju za učešćem.

U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika. Fotografije sa ranijih pohoda možete pronaći na oficijenoj Facebook stranici:

http://www.facebook.com/mars.mira

Hits: 175