Četvrtak, 25 Aprila

Smotra narodnih nošnji Bosne i Hercegovine

U nedjelju 14.10.2018.god. u Tolisi kod Orašja održana je Treća smotra narodnih nošnji Bosne i Hercegovine. Organizator ovg događaja je Zajednica Kulture iz Orašja i Međureligijsko vijeće Posavskog kantona. Veliki broj učesnika, šarenilo prelijepih nošnji, mladost, lepršavi tonovi dobro probrane muzike i iznad svega prelijep ambijenti i savršena organizacija. Uz učesnike iz različitih dijelova BiH ipak su najbrojniji učesnici iz Posavine. Vjerovatno zbog blizine i dostupnosti Tolise koja je uz rijeku Savu nekako prepoznata kao biser Posavine.

U mnoštvu učesnika pojavili su se i prijateljima portala tarevci.info, poznati vrijedni članovi folklorne sekcije KUD-a “Ševko Avdić” Tarevci, Adna Mulić i Ibrahim Mujkić. Adna je nosila gradsku bošnjačku nošnju a Ibrahim tradicionalnu bošnjačku mušku nošnju. Bili su lijepi i elegantni te su zaslužili i veliki aplauz.
Pored članova folklora u muzičkom dijelu, a našim prijateljima poznati, pojavili su se Zanin Berbić, Senad Kukuljević i Alma Subašić.
Kao i uvjek o dobroj organizaciji govore fiše fotografije nego riječi.

Hits: 14