Petak, 26 Aprila

Uoči Đurđevdana na Šićeri

Kao i svake godine i ove godine Šićera je dočekala svoje poštovaoce.
Stariji kažu da je bolje otići na Šićeru za Đurđevdan nego li bilo kada u godini.
Za one koji na Šićeru odlaze jednom godišnje, onda je to sigurno za Đuređevdan.

 

Ko zna kako i zašto je počelo ali se uvijek govori o zdravoj vodi kojom su se djevojke uoči udaje kupale da bi imale zdrav rod i porod. Neki su vodu sa Šićere nosili protiv uroka, a svakako je najviše onih koji na Šićeru dolaze po zdravu i pitku vodu.
I kažu: “Nema joj mane i nema joj ravne”.

Teferič i provod u blizini Duse i na lokalitetu Šićera je uvijek nešto posebno. Stariji mještani Tarevaca i Modriče pričaju o nekadašnjim Đurđevdanskim teferičima i o tome kako je toga dana zbog gužve bilo teško doći na red da bi se nasula koja litra vode. U posljednjih desetak godina đurđevdanski provod na Šićeri je bio uz razglasnu tehniku i muziku uživo. Na žalost ove godine ne bi tako.
Jedan tarevljanin je ženio sina, mnogi su se štedjeli za svadbeni provod ali to ih nije spriječilo da dođu po vodu da se naudišu ljepote i na taj način daju doprinos očuvanju tradicije.
Naravno bilo je i onih koji nisu mogli odoljeti. Bile su korpe pune meze i pića, mirisali su roštilji a o dobroj kapljici da i ne govorimo.

I da zaključimo. Šićera živi onim intezitetom koliko ljubitelji Šićere dolaze i čuvaju tradiciju lijepih provoda u njenoj blizini.

Ovaj puta naš fotograf nije bilježio one koji slave i dolaze po prelijepu vodu Šićere.
Htio je fotografijom pokazati da na Šićeru dolaze i neodgovorni. Oni koji dođu provesele se i iza sebe ostave smeće. Nažalost ima i onih koji na meraju uporno dovoze smeće i istresu ono što ne bi htjeli da bude u njihovom dvorištu.
Oni koji iskreno vole šićeru su obezbjedili kontenjner, organizovali se i pokupili svo smeće i pokosili i pograbili tako da je Šićera uređena i tako uredna dočekala svoje poštovaoce i zaljubljenike.

Onim što ostavljaju smeće i još dovoze i istresaju smeće na meraju i nije baš na čast.

A onima koji se opet organizuju i uređuju Šićeru i time već godinama daju doprinos očuvanju tradicije dolaska i feštanja na Šićeri, valja reći: Svaka čast.

Hits: 17