Četvrtak, 28 Marta

“4T” i ove godine organizator Ćetenijade u Sarajevu

Istina, sa malim zakašnjenjem obavještavamo prijatelje portala tarevci.info da je i ove godine, tačnije 26.03.2017.god. UG “4T” Modriča bilo organizator Ćetenijade u Općini Novi Grad Sarajevo.

 

Iako je taj dan u kritičnom momentu, kada je počela montaža opreme na platou Bosanske tržnice u Dobrinji, pljusnula kiša i djelimično pokvarila koncept i neke ekipe koje su trebale učestvovati pokolebala –  i pored toga događaj je uspješno organizovan.

U takmičenju su učestvovale ekipe:

–          Ekipa , “4T” Tarevci;

–          Ekipa,  “Hanume” Odžak;

–          Ekipa, Stjepan Polje – Gračanica;

–          Ekipa, UŽ “IZVOR” Škahovica, Gračanica;

–          Ekipa, UG “BEHAR” Škahovica, Gračanica;

–          Ekipa, UG Pribava, Gračanica;

–          Ekipa, Žene Dobrinje C i D;

–          Ekipa ,UŽ, “Zlatne ruke  Moštranke” Moštre- Visoko;

–          Ekipa, UŽ “Veliko srce” Modriča;

–          Ekipa, Centar za aktivno starenje Gradačac;

–          Ekipa, UŽ „Miljanovci“ Kalesija;

–          Ekipa, Mejdan Modriča;

–          Ekipa, Bosanska tržnica, Sarajevo;

–          Ekipa, Peta gimnazija, Sarajevo;

–          Ekipa „Profesionalci“ Tarevci, Modriča.

Sve je počelo u 17 sati, da bi oficijelno otvaranje upriličeno u 18.10 sati. Ovogodišnju, treću Ćetenijadu u Općini Novi Grad Sarajevo otvorio je Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad,  dr Rusmir  Baljić  koji je prilikom ortvaranja  istakao veliku važnost povezivanja ljudi i običaja i povezivanja svih krajeva u BiH. Isto tako rekao je kako je lijepo vidjeti ljude iz različitih krajeva naše zemlje kako se druže u pjesmi, igri i pravljenju ćetenije ali su isto tako dobro povezani kroz plasman domaćih proizvoda na Bosanskoj tržnici na Dobrinji. U zabavnom dijelu programa nastupili su i dali izvanredan doprinos događaju članovi tri KUD-a :   

                                –          KUD „Ševko Avdić“ Tarevci Modriča,

                                –          KUD “Bulbul” Sarajevo, i

                                –          BKD  “Dobrinja 93” Sarajevo.

 

Enver Šadinlija, magistar komunikologije, novinar, publicista i radio i TV voditelj , izvrstan poznavlac bosanske sevdalinke u obraćanju prisutnima govorio je o porijeklu tradicije u pravljenju ćetenije na prostoru Bosne i Hercegovine. Naravno nije mu nedostajalo ni riječi da pohvali ukupnu organizaciju i izrazi vlastito zadovoljstvo činjenicom da se i na Bosanskoj tržnici utemeljuje novi događaj koji njeguje tradiciju Bosne i Hercegovine.

 Ocjenivački žiri je izdvojio najuspješnije urađene ćetenije i proglasio tri prva mjesta.  Tako su prva mjeste osovojile ekipe:

 – I mjesto, ekipa MZ Dobrinja C I D, Sarajevo,

 – II mjesto, ekipa “Zlatne ruke Moštranke”  Moštre, Visoko,  a  

 – III mjesto, ekipa UŽ “Leptir” Pribava, Gračanica.

 
Stručni žiri i organizatori su ekipama: “Peta Gimnazija Sarajevo i UŽ “Behar” Škahovica, Gračanica  dodjelili specijalne nagrade. 

Članovi svih nagrađenih ekipa su pored diploma i nagrada dobili i medalje, što je na neki način detalj više u odnosu na ranije organizovane ćetenijade. 

Svim učesnicima u takmičenju su dodjeljene zahvalnice za učešće, a nagrađenim ekipama diplome za osvojena mjesta i vrijedne nagrade.

 Sponzor  toplog napitka, koji  je posluživan cijelo veče svim prisutnim  je doo „Vispak“ Zlatna džezva iz Visokog.

Za osvježenje se pobrinuo Sarajevski kiseljak, dok se za roštilj I kobasce pobrinula mesna insdustrija MENPROM iz Tuzle.

  Važno je takođe napomenuti da posao uvezivanja sa sponzorima obavila marketinška agencija  “Alter medija” koja zaslužuje sve pohvale.

Sa prijateljima portala tarevci.info podjelit ćemo skroman izbor fotografija jer, kao i uvjek fotografija više govori od hiljadu riječi.

Hits: 15